Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul dronei, risc pentru România. Europarlamentari: Incidentul a afectat credibilitatea României pe plan extern

Modul în care au înțeles autoritățile să gestioneze situația dronei rusești prăbușite recent pe teritoriul țării noastre a afectat credibilitatea României pe plan extern ca asigurator de securitate. Cel puțin așa susțin o parte dintre europarlamentarii români că au perceput erorile de comunicare ale instituțiilor de resort de la București. Subiectul a fost dezbătut de altfel și în comisia de politică externă a Parlamentului European în cadrul unei discuții avute cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Europarlamentarii se arată nemulțumiți nu doar de modul în care au comunicat autoritățile de la București, ci și de lipsa de reacție a reprezentanților Uniunii Europene. Asta deși, într-un mesaj video, secretarul general al NATO a transmis membrilor Comisiei de Politică externă a Parlamentului European un mesaj de solidaritate cu țara noastră. Oficialul a transmis că prezența Alianței Nord Atlantice pe flancul estic constituie garanția de securitate de bază pentru această regiune.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: Sperăm ca săptămâna viitoare să putem discuta despre modul în care putem acționa în comun la nivel european despre atunci când apar astfel de situații, ori în această privință nu am văzut un răspuns comun, ceea ce arată că există probleme, și de coordonare, și în ceea ce înseamnă modul în care ne raportăm politic la astfel de situații. Mi-aș dori ca lucrurile să se întâmple mult mai clar, să existe mai multă transparență. Aici nu vorbim de politicieni, ci de reprezentanții armatei române, care trebuie să facă și acest efort de comunicare, pentru că trebuie să învățăm din ceea ce s-a întâmplat. Au fost anumite sincope de comunicare.

Pentru reprezentanții Opoziției, scandalul a lovit în credibilitatea României, ca factor de securitate în regiune.

Ramona Strugariu, eurodeputat REPER: Nu aș afirma în acest moment că avem o breșă majoră de securitate, din cauza unor astfel de evenimente, dar aș spune că suntem aproape, dacă nu ne revenim și comunicațional și operațional de riscul să ajungem la altfel de breșe majore de securitate, ceea ce nu ar fi de dorit. România are un partener de încredere în NATO, dar trebuie și ca alții să aibă încredere în noi. Asta înseamnă că putem genera o problemă de credibilitate și nu aș risca asta deloc, pentru că noi suntem într-un context mai complex de discuție europeană acum, și în ceea ce privește aderarea la Schengen.

Vlad Gheorghe, eurodeputat USR: Bineînțeles că NATO poate face mai mult, în primul rând să avem echipamente acolo de la detecție, până la contracarare fizică, pentru că sunt o grămadă de echipamente NATO pe teritoriul nostru care ar putea să doboare o dronă care vine pe partea noastră. E o problemă severă faptul că într-o zonă de contact precum Izmail, statul român 3 zile nu a văzut nicio dronă, deși a primit coordonate, rapoarte militare de ucraineni, video și foto. Evident că avem o problemă majoră, în primul rând, cineva ar trebui să-și dea demisia și ar trebui trimise trupe și echipamente acolo, ca să știe ce se întâmplă. O slăbiciune a României este și o slăbiciune a NATO, pentru că suntem graniță NATO.

Inițial, autoritățile române au susținut că mijloacele de atac ale Rusiei nu au amenințat în niciun moment România și au infirmat prăbușirea unor drone rusești pe teritoriul țării noastre.

Cristian Pîrvulescu, politolog: Cu siguranță o parte din credibilitatea României a fost pierdută. Problema de comunicare venită din afirmații de tipul absolut, că-n România nu a existat niciodată o dronă care să se prăbușească. Întotdeauna se pot prăbuși drone rusești în România, nu putem asigura o protecție totală a teritoriului. Cred că problema este aceea a primului ministru, președintelui și a ministrului de externe, care trebuie să transmită Rusiei un mesaj clar și ferm, ca astfel de situații să nu se mai întâmple. Riscul ca nu doar teritoriul României, ci și populația României să fie afectată există.

În prezent, la nivelul NATO se fac noi monitorizări și se așteaptă rezultatele investigației aflate în desfășurare. La nivelul diplomației române, până acum totul s-a rezumat la o discuție cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre implicațiile atacurilor rusești din Ucraina asupra României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE