Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șase țări UE intensifică cooperarea transfrontalieră împotriva infracțiunilor legate de droguri

Olanda, Belgia, Germania, Franța, Italia și Spania au convenit să își consolideze cooperarea cu țările din America Latină pentru a lupta împotriva crimei organizate, în special împotriva traficului de droguri.

Peste 214 tone confiscate în Europa în 2020

În timpul unei reuniuni a miniștrilor și oficialilor care a avut loc vineri la Amsterdam, un oraș afectat de violențe legate de droguri în ultimii ani, cele șase țări s-au angajat să consolideze securitatea portuară și maritimă, precum și să utilizeze mai mult tehnologia pentru a combate bandele de infractori.

În Olanda și Belgia se află porturile majore Rotterdam și Anvers, două dintre principalele puncte de intrare a cocainei în Europa. Peste 214 tone de cocaină au fost confiscate în Europa în 2020, o creștere de 6% față de anul precedent, iar experții de la Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie consideră că această cantitate ar putea ajunge la 300 de tone în acest an.

Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, care a participat la reuniune, a fost plasat sub protecție luna trecută, după ce patru persoane au fost arestate din cauza presupuselor lor legături cu infractori care plănuiau răpirea politicianului.

„Cred că am intrat într-o nouă fază, o nouă fază numită narco-terorism, o fază în care narco-teroriștii încearcă să destabilizeze societatea și să pună stăpânire pe societate. Și, bineînțeles, nu vom permite niciodată ca țările noastre să devină narco-state, așa cum le vedeți uneori în America Latină”, a declarat Van Quickenborne.

Creșterea violenței și a corupției în UE

Cu o valoare de stradă estimată la 10,5 miliarde de euro în 2020 și cu aproximativ 3,5 milioane de cetățeni europeni care au declarat că au consumat droguri, iar cocaina este al doilea cel mai consumat drog din UE, după canabis.

Extinderea pieței cocainei a mers mână în mână cu o creștere a violenței și a corupției în UE, concurența acerbă dintre traficanți ducând la o creștere a numărului de omucideri și a intimidărilor.

„Infractorii nu cunosc frontierele, așa că trebuie să lucrăm împreună”, a declarat Van Quickenborne după reuniunea la care au participat, de asemenea, reprezentanți ai agențiilor de poliție și justiție ale Uniunii Europene, Europol și Eurojust, precum și oficiali ai Comisiei Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE