Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO Șase coșuri de fum, demolate pe platforma IMGB. Explozia resimțită ca un cutremur în Popeşti-Leordeni

Demolarea cu explozibil a nu mai puțin de șase furnale de pe platforma industrială IMGB a generat, vineri seara, o undă de șoc resimțită de locuitorii orașului Popeşti-Leordeni şi din zona apropiată din Sectorul 4.

"Vă aducem la cunoştinţă că vineri, ora 19,00, va avea loc demolarea controlată cu explozibil a şase coşuri de fum situate în incinta IMGB, în zona dintre Poarta 1 şi Poarta 2. Vă asigurăm că, în afara unui zgomot la detonarea încărcăturilor explozive, nu se va sesiza din partea dvs. niciun alt efect al lucrărilor de demolare", se arăta într-un comunicat al responsabililor cu demolarea, preluat de Agerpres.

Momentul exploziei a fost resimţit de unii locuitorii din zonă ca un cutremur.

De asemenea, după câteva minute, o bună parte a oraşului Popeşti-Leordeni a fost cuprinsă de un nor gros de praf.

"Mulţumim celor care au minţit că nu simţim disconfort. Şi bloc zguduit şi praf (...) Doar un mic zgomot şi puţin cancer", sunt câteva dintre comentariile locuitorilor pe reţelele de socializare.

Demolarea IMGB, realizată de compania BS Recycling

În februarie 2022 a fost demolată în totalitate prima hală de pe fosta platformă IMGB, colosul care mai era numit și „mândria industriei lui Ceaușescu”.

Consiliul Concurenței a autorizat în toamna anului 2020 tranzacția prin care Societatea de Investiţii Financiare Banat Crişana SA (SIF Banat-Crişana) a preluat compania Doosan IMGB SA, cea care deţine cea mai mare parte din terenul fostei platforme IMGB, conform Adevărul.

Mai apoi, SIF1 a desemnat pentru demolarea fostei zone industriale un consorţiu de firme al cărui lider este compania clujeană BS Recycling, cu istoric în demolări speciale pentru OMV, Rompetrol sau Lukoil.

13.000 de persoane lucrau pe platforma IMGB înainte de 1989

Pe platforma IMGB lucrau, înainte de anii '90, 13.000 de angajați la mai multe societăți precum FECNE, General Turbo, Upetrolam, Romenergo Mecanic, Forja si Turnatoria IMGB.

Societatea IMGB a fost privatizată în anul 1998, fiind preluată de societatea norvegiană Kverne. În anul 2006, Doosan a cumpărat Turnatoria și Fonta IMGB și au investit în modernizarea și automatizarea utilajelor de pe plaforma industrială cu o suprafață de totală de peste 50 de hectare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE