Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cathedral Plaza va fi demolată. Clădirea era construită ilegal în centrul Bucureștiului

Nicușor Dan a anunțat pe contul personal de Facebook că a semnat, miercuri dimineaţa, dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădire construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe Strada General Berthelot din Bucureşti.

"Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea", a scris Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook.

Edilul Capitalei spune că procedura va începe în următoarea săptămână, iar costurile estimate sunt câteva milioane de euro, bani care vor fi recuperați apoi de la proprietar.

"Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate iniţial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureştiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât şi cu Primăria Sectorului 1", a transmis primarul Capitalei.

Pe de altă parte există și varianta ca proprietarii turnului să atace în instanță dispoziția de demolare, ceea ce va duce la prelungirea procedurii de demolare.

Cum a luat naștere proiectul Cathedral Plaza

Proiectul clădirii a primit autorizația de construire de la Primăria Sectorului 1 în februarie 2006, iar construcția propriu-zisă a început la începutul lunii septembrie, în același an. La doar o lună distanță, proiectul a fost contestat de Arhiepiscopia Româno-Catolice din București, motivul fiind afectarea imaginii și a structurii Catedralei Sfântul Iosif. Din vara lui 2007, lucrările au fost întrerupte de mai multe ori, însă totuși a fost finalizat în 2011.

Lucrurile nu s-au liniștit atunci. Curtea de Apel Suceava a decis cu vehemență să respingă și cea de a șasea și ultima cale extraordinară de atac a dezvoltatorului clădirii "stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza".

Sentința a devenit definitivă și irevocabilă la începutul anului 2013, în urmă deciziei Curții de Apel Ploiești. Primarul de-atunci în funcție, Sorin Oprescu, nu a pus în aplicare încă decizia instanței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE