Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sărbători mai scumpe, dar la fel de aglomerate. Majoritatea locurilor de cazare sunt ocupate la munte și la mare

Publicat de: Euronews

Cazarea la munte pentru vacanța de sărbători e mai scumpă ca în anii trecuți, dar potrivit asociațiilor de turism peste 90% dintre camere sunt deja ocupate. Și la mare, unele hoteluri așteaptă turiști pentru Crăciun sau Revelion. Pentru o noapte într-un hotel de trei stele ar trebui să plătiți 450 de lei.

Majoritatea cazărilor sunt ocupate

Mai sunt puține zile până la vacanța de Crăciun și potrivit proprietarilor de hoteluri și pensiuni de pe Valea Prahovei și din Poiana Brașov majoritatea locurilor de cazare sunt ocupate.

Prețurile sunt cu 15% mai mari față de anul trecut. De exemplu, un pachet cu 4 nopți de cazare într-o camera dublă la un hotel din Poiana Brașov costă peste 4500 de lei de Crăciun și aproape dublu de Revelion. Dacă vi se pare mult, vă spunem că există cazări și mai scumpe: într-un hotel din centrul Brașovului o noapte de cazare coastă cam cât câștigă într-o lună un angajat cu un salariu mediu.

Ioana Dobrescu, marketing manager hotel 5 stele: „Contractarea unui apartament live style suit atinge plafonul de peste 4.500 de euro pentru un număr de cinci nopți. (n. red. Oamenii) se bucură de o serie de faciități, accesul la locul de joacă pentru copii, bugetul din ziua de 30 decembrie și un open bar, petrecerea nopții dintre ani cu muzică live și un meniul semnat de către bucătarul nostru șef.”

Nevoiți să crească prețurile

Reprezentanții industriei turistice spun că au fost nevoiți să crescă prețurile din cauza scumpirilor în lanț.

Gabriel Roșca, manager hotel 4 stele: „Noi știm foarte bine că avem materii prime care au crescut cu 40%, materii prime cu 50%, și să zicem o medie pe tot ce cumpărăm noi de 35%. Este o scumpire pentru a ține hotelul undeva pe un profit.”

Prețurile la mare

Și pe litoral unele hoteluri sunt pregătite pentru sărbători.

Ștefan Necula, reprezentant agenție de turism: „Prețurile pornesc în Mamaia de la 450 de lei pe noapte la un hotel de 3 stele, iar pentru 4 stele, în care este inclus și accesul la spa, în Eforie Nord, 3663 de lei pentru trei nopți cu pensiune completă.”

Cele mai căutate camere în hoteluri sunt cele care oferă priveliște direct către plajă. Iubitorii de mare și-au făcut rezervări pentru petrecerea de Revelion. Cele mai căutate pachete au fost cele cu două sau trei nopți de cazare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE