Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul minim în România crește la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie 2024. Câte persoane vor beneficia de majorare

Salariul minim brut pe țară garantat în plată crește la 3.700 de lei lunar, începând de la 1 iulie 2024, față de 3.300 de lei cât este în prezent. Anunțul a fost făcut, joi, de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în urma deciziei Guvernului.

Reprezentanții Ministerului Muncii susțin că măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă şi reducerea muncii la negru şi la nivel economic, prin creşterea consumului, cu influenţă şi asupra importului bunurilor de consum şi sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor.

”Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaţilor din România şi să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată presupune o apropiere a remuneraţiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experienţa anilor trecuţi, creşterea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit Agerpres.

Astfel, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.

Cât este salariul minim net după majorare

De asemenea, valoarea netă majorată a salariului minim brut pe ţară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

"În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare", se mai precizează în comunicat.

Premierul Marcel Ciolacu discuta încă de la sfârșitul lunii mai despre creșterea salariului minim brut la 3.700 de lei.

”De la 1 iulie, salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menţine până la sfârşitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiţi de taxe. Suntem în direcţia corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate şi patronate, în Consiliul Tripartit", a precizat Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului, pe 23 mai.

Nicolae Ciucă: "Această discuție trebuie făcută în alianță"

La Euronews România, fostul premier Nicolae Ciucă a declarat că măsura majorării salariului minim a fost anunțată de premier înainte de a fi discutată în cadrul Coaliției de guvernare. El a explicat că în buget nu există banii necesari pentru această creștere.

Această discuție trebuie făcută în Alianță, dar înainte de toate, trebuie discutat cu cei care urmează să asigure aceste salarii. (...)

Nu am văzut-o (n.r.: declarația lui Ciolacu), nu știu detalii despre ce s-a întâmplat, nu pot să comentez. De regulă, toate aceste aspecte importante au fost discutate în coaliție. Probabil că, după întâlnirea cu Comisia Tripartită, vom avea o dscuție și în Coaliție.

Ce este salariul minim european și câte state l-au implementat

În toamna anului 2022, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană. Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din din salariul mediu brut. De asemenea, prin această directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate.

Potrivit Euronews.com, noua directivă a UE privind salariul minim trebuie să intre în vigoare până la data de 15 noiembrie 2024.

Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE