Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul minim ar putea crește. Nicolae Ciucă: Pensiile și salariile ar putea crește de la 1 ianuarie

Salariul minim și pensiile ar putea fi mărite de la 1 ianuarie. Este declarația premierului Nicolae Ciucă care susține că toate datele vor fi, însă, făcute publice după ce va avea proiecția de buget pe 2023. De asemenea, prim-ministrul a declarat că voucherele sociale ar putea fi acordate și anul viitor.

Nicolae Ciucă, premierul României: Am susținut încă de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca începând din anul 2023, așa cum am discutat în Coaliție, am afirmat de fiecare dată să susținem creșterea salariului minim și desigur a pensiei, doar că aceste date, așa cum este și normal și responsabil, vor fi făcute public după ce avem proiecția de buget pe anul 2023.

Jurnalist: Se vor putea majora de la 1 ianuarie 2023 atât salariul minim, cât și pensia?

Nicolae Ciucă: Este cât se poate de posibil, există voința politică, atât a Partidului Național Liberal, cât și a Partidului Social Democrat, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie.

Voucherele sociale ar putea fi acordate și anul viitor

Premierul a mai transmis că așa cum au făcut anul acesta cu cele două măsuri prin care s-a asigurat cetățenilor vulnerabili cu salarii și pensii mici un sprijin financiar, în prima și a doua jumătate a anului, vor gândi și vor lua decizii similare și anul viitor.

Parlamentul European a adoptat miercuri directiva privind salariul minim în UE

Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă.

Odată adoptată de Consiliul UE, urmează publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii, iar statele au la dispoziție maximum doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Inițiativa cu privire la salariul minim este parte din pilonul european al drepturilor sociale, care se bazează pe principiul necesității unui salariu echitabil la nivelul UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE