Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reforma promisă a pensiilor. România s-a angajat prin PNRR să reformeze sistemul de pensii până anul viitor

Publicat de: Mirabela Vasile

România s-a angajat în fața Comisiei Europene, prin PNRR, să rezolve problema pensiilor speciale până la finalul acestui an.

În țara noastră sunt mai multe pensii grupate sub titulatura de pensii speciale, pensiile de serviciu, pensiile ocupaționale, pensiile aleșilor în funcție de mandate, pensiile diplomaților, toate au un punct comun: nu sunt bazate pe contributivitate.

Anul trecut în iunie, România trimitea la Bruxelles parcursul reformei pensiilor, în ceea ce le privește pe cele speciale, Guvernul se angaja să de ao lege nouă, prin care să le alinieze la principiul contributivității și să nu mai creeze categorii noi.

Pensiile speciale nu trebuie să depășească valoarea venitului obținut în cursul perioadei de cotizare. Singurele pensii speciale care nu suferă vreo modificare ca urmare a reformei promise în PNRR rămân cele ale magistraților.

CCR a precizat în mai multe decizii că pensiile speciale ale magistraților și consilierilor de conturi nu pot fi tăiate, deoarece reprezintă garanția independenței acestora. Celelalte pensii pot fi tăiate cu condiția evitării descriminărilor.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale depășește 210.000. Valoarea este între 5.000 și 20.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă un impact bugetar total de peste 12 miliarde de lei pe an.

Pensia medie în România este de 1.700 de lei pe lună, pe când pensia medie specială este de peste 4.700 de lei, pe lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE