Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sacrificii în numele educației la Parlament. Aleșii și-au luat liber pentru a participa la deschiderea noului an universitar

Parlamentarii au cel puțin opt zile libere de sărbători legale în plus față de restul românilor. Și ca și cum nu ar fi de ajuns, și-au mai aprobat săptămâna trecută încă o zi liberă: luni, când se deschide anul universitar, aleșii nu vor merge la serviciu. Ca să participe la festivități. Unii dintre parlamentari recunosc că nu e necesară prezența la astfel de acțiuni și admit că programul de lucru în legislativul național se rezumă de multe ori, efectiv, la doar două zile pe săptămână.

Nu toți aleșii știau de ziua liberă  

Iulian Bica, deputat neafiliat: ”V-am spus că am votat împotrivă, nu vă mai țineți după mine, am votat împotriva zilei libere de luni.”

Parlamentarii români dau un nou exemplu negativ tinerilor aflați pe băncile facultăților: vor lipsi luni de la muncă pentru a participa la evenimentele festive organizate de universități. Cu recuperare a activităților legislative în următoarea zi.

Liliana Zbârnea, senator PSD: ”Fiecare în parte decide dacă vrea să fie prezent sau nu. Programul l-am aprobat astfel încât ziua de marți să devină zi de luni și să decalăm ședințele de comisii. Particip la trei comisii, dacă iau în considerare câte puncte avem și cât timp alocăm pentru studierea fiecărui punct. Consider că totuși îmi fac foarte bine datoria.”

Unii aleși nici nu știau că a fost decis liber pe 2 octombrie. Cum nu par să cunoască nici ce proiecte au avut în lucru în plen și în comisiile parlamentare din care fac parte.

Costea Adrian, senator AUR: ”Or fi mulți încruși la facultate și se duc la activitatea de deschidere. Am niște comisii lejere, politica externa și de comunicații. Am stat și lunea, am stat și marțea. Câte ore pe zi? De dimineață până seara. Ce legi ați dezbătut? Detalii. Sunt obosit acuma, nu pot, să fumez o țigară și vă zic.”

Liderii invocă cutuma parlamentară

Virgil Guran, PNL, vicepreședintele Senatului: ”Întotdeauna de când știu politica când se deschid universitățile, se merge la universitate, cum se face și la deschid școlilor. Vă invit să mergeți cu mine să vedeți ce se întâmplă cu mine când plec de la parlament până luni, să vedeți pe unde mergem, cum discutăm cu oamenii.”

Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD: ”Zilele de deschid a anului școlar și a anului universitar au fost lăsate ca zi de lucru în circumscripție pentru a participa la evenimente dedicate acestor momente. Dacă nu vor fi prezenți în teritoriu, sunt convins că vor fi sancționați la vot.”

Așa-zisele zile libere, cu recuperare a activității legislative în următoarele zile, sunt o tradiție printre deputați și senatori. În timp ce angajații obișnuiți au 15 zile libere pe an, aleșii au liber și de Paștele și Rusaliile catolice. Nu de puține ori, aceste zile libere sunt urmate în program de zile de așa-zis studiu individual. Și primesc și indemnizația de lucru pentru asta. În medie, deputații și senatorii totalizează lunar 12 zile de muncă, rar programul zilnic de lucru depășind patru ore de activitate efectivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE