Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimb de replici la distanță. Iohannis: Pe unii politicieni îi ia gura pe dinainte

Publicat de: Euronews

Președintele Iohannis îl ironizează pe președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. „Pe unii politicieni îi ia gura pe dinainte la televizor”, a spus președintele, în replică la o declarație a liderului PSD, potrivit căruia anii de mandat ai lui Klaus Iohannis au fost ani pierduți.

Marcel Ciolacu a răspuns cu un mesaj pe rețelele sociale în care îi amintește președintelui că stabilitatea guvernării depinde de PSD.

Klaus Iohannis ar trebui să îl desemneze pe Marcel Ciolacu premier, în primăvară, însă evită să spună ferm că va face acest lucru.

Reporter: Dumneavoastră veți semna desemnarea președintelui PSD? Și vă întreb asta pentru că, de curând, a făcut o declarație conform căreia anii dumneavoastră de mandat au fost ani pierduți din cauza ranchiunei.

Klaus Iohannis, Președintele României: Câteodată, unii politicieni merg la televizor și îi ia gura pe dinainte, ca să zic așa. Trebuie să avem puterea interioară să trecem, cu mai multă sau mai puțin lejeritate, peste anumite declarații mărunte. Când coaliția va decide să facă o schimbare de Guvern, voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România.

Declarația președintelui a fost urmată de un mesaj al liderului PSD transmis pe Facebook.

Reacția lui Marcel Ciolacu 

„Desemnarea premierului aparține în mod exclusiv președintelui, potrivit Constituției. Acest lucru l-am spus întotdeauna. Însă, de această decizie depinde dacă stabilitatea asigurată de PSD actului de guvernare va continua și ne vom atinge obiectivele sociale și economice sau România va fi aruncată din nou în haosul de dreapta. (...) Românii nu cred că ar ierta plimbatul unora cu chibriturile și sticla de benzină pe lângă guvernare. Nu putem fi pompieri la nesfârșit”, a spus Marcel Ciolacu pe Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă face apel la menținerea stabilității politice

Nicolae Ciucă, premierul României: Avem un protocol agreat la nivelul coaliției. În ceea ce am întreprins până acum, s-a observat cât se poate de firesc că ne-am păstrat angajamentele. Am avut o abordare cât se poate de corectă și echilibrată. Nu trebuie să umblăm cu alte mesaje care, în acest moment, efectiv nu își au rostul

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: N-o să mă pronunț cu ce se va întâmpla, dar trebuie să nu uitam un lucru: PSD a venit la guvernare ca să stabilizeze această țară și să sprijine PNL în efortul de a asigura stabilitatea politică. Să nu stricăm aceste lucruri. Dacă vrem să facem politică, evident se poate face.

Potrivit protocolului Coaliției, în luna mai premierul Nicolae Ciucă ar trebui să demisioneze, iar locul său să fie luat de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Același document mai spune că liberalii ar trebui să cedeze social democraților Justiția și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. De asemenea, PSD ar trebui să renunțe la Transporturi și Finanțe în favoarea PNL. Social-democrații ar vrea să gestioneze în continuare aceste ministere importante pentru economie, așa că doresc renegocierea protocolului Coaliției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE