Rusia - Ucraina, a treia rundă de negocieri. Detaliul din vestimentația liderului delegației ruse și discuții despre întâlnirea Putin - Zelenski

Rusia și Ucraina au început a treia rundă de negocieri la Palatul Çırağan, din Instanbul. Din păcate, după primele două runde, rezultatele nu au fost încurajatoare. Deocamdată, în primele două întâlniri, Rusia a ținut cu dinții de motivele principale pentru care a invadat Ucraina. Rușii nu au acceptat un armistițiu.

Acum, echipa ucraineană de negociatori este condusă din nou de Rustem Umerov, doar că, de această dată, el nu mai este ministru al Apărării, ci este secretar al Consiliului de Securitate și Apărare. Altă noutate este că Volodimir Zelenski a mărit componența delegației și, în loc de 12 persoane, vor fi 14.

Putin însă trimite 8 oameni, dintre care sunt 4 membri de bază și 4 sunt experți. Delegația rusă este condusă, ca și până acum, de Vladimir Medinski, cel care a fost contestat și ironizat de secretarul general al NATO, Mark Rutte, care l-a numit „un oarecare istoric”, pentru că rușii nu au părut să aibă mandat să negocieze armistițiul dorit atât de occident, dar mai ales de ucraineni.

Rusia - Ucraina, a treia rundă de negocieri

În această întâlnire, Kievul are trei teme mari: întoarcerea prizonierilor și a copiilor, armistițiul, dar și o întâlnire Putin - Zelenski. Moscova nu pare să ofere prea multe opțiuni pentru negocieri, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că vor fi discutate „aspecte legate de proiectele de memorandumuri ale Rusiei și Ucrainei".

Alex Craiu, corespondent de război: „Oamenii au speranțe, dar nu au așteptări, pentru că e foarte greu să negociezi ceva cu Rusia care chiar să fie în avantajul Ucrainei. În ceea ce privește efortul de luptă al Ucrainei și deciziile pe care Zelenski le ia, există o susținere clar majoritară. Această susținere a lui Zelenski a fost zguduită ieri cu o controversată lege anticorupție, acesta este singurul punct în care ucrainenii se distanțează de susținerea pentru Zelenski. Aici nu există idolatrizare a liderului. Președintele Zelenski ia, câteodată, decizii nepopulare și cu care cetățenii nu sunt de acord. E foarte important de menționat că aici au existat proteste ieri și asta este un lucru bun, pentru că indică faptul că aici există o libertate ca cetățenii să nu fie de acord cu președintele.

În ceea ce privește strategia de război, efortul de luptă și că Ucraina nu capitulează, asta e o decizie care se bucură de foarte multă susținere din partea ucrainenilor, care pot fi de acord sau nu cu alte opinii ale președintelui."

Ștefan Popescu, analist de politică externă: „Pe fondul războiului, oamenii au căpătat o anumită conștiință. La noi a dispărut așa ceva. Eu nu mă aștept să se întâmple multe la negocierile de la Istanbul, mă aștept ca aceste discuții să fie în special tehnice, negocieri legate de schimbul de prizonieri.

Cred că cele două părți se vor tatona. Ambele au un interes comun, ceea ce pare ciudat. Au un interes comun în a dovedi Statelor Unite ale Americii că sunt gata să negocieze. Și Ucraina are nevoie, este o așteptare presantă din partea Washingtonului, dar și Rusia, pentru că își dă seama că, fără SUA, nu există un proces politic care să ducă la o încetare a războiului.

Mai mult, nu poate fi vorba de îndeplinirea unor obiective pe care Moscova le vede mult mai largi decât situația de pe teren. Sau neaderarea Ucrainei la NATO. Moscova are anumite aspirații, obiective pe care vrea să le îndeplinească, obiective ferme și care nu pot fi atinse fără un dialog cu Washingtonul. Vreau să remarc că cele două părți pot vorbi și fără intermediari, se vede acest lucru și faptul că Turcia este singura platformă de dialog, fără vreo țară occidentală sau o țară din Orientul Mijlociu. Turcia este brokerul onest, cel care oferă platforma și locul de întâlnire.

Mai este un aspect, situația de pe front nu este bună. Chiar dacă dispozitivul ucrainean nu se prăbușește, rezistă, în anumite puncte ale imensului front de peste 1.000 de km, situația este critică. Oamenii sunt obosiți, Ucraina are o capacitate foarte limitată de a înlocui anumite trupe din sectoare ale frontului, multe sectoare nu sunt acoperite în mod eficient cu oameni. Acest război al numerelor, acest război de uzură își spune cuvântul și mai ales inferioritatea numerică a ucrainenilor. Ei sunt undeva între 300.000-400.000, iar rușii cred că au ajuns spre 700.000. Și această presiune se simte.

Mai există o situație pe care noi trebuie să o conștientizăm. Toate sincopele care au fost în aprovizionarea Ucrainei cu echipamente militare, cu muniție, își spun și acestea cuvântul. Faptul că UE va achita facturile pentru livrările americane de armament este foarte bine, însă aceste livrări necesită timp. 17 sisteme Patriot, care au fost avansate public, să știți că ajung pentru o apărare eficientă a Kievului, dar nu permit ca întreg teritoriul ucrainean să beneficieze de o protecție eficientă.

Cred că Occidentul nu a sprijinit Ucraina să câștige acest război, ci să reziste. Este o mare diferență. Dar nu cred că se va ajunge la un rezultat, pentru că rușii cred că au pretenții maximaliste, pentru că ei consideră că pot câștiga pe teren."

Detaliul de pe tricoul șefului delegației ruse, Vladimir Medinski

La sosirea la Istanbul, liderul delegației ruse, Vladimir Medinski, a apărut îmbrăcat lejer, cu un tricou pe care scria „Team Putin". Dacă, până acum, rușii au venit îmbrăcați elegant, această schimbare vrea să transmită un mesaj Ucrainei și nu numai.

Exact acest detaliu poate transmite mesajul că negocierile nu se vor finaliza cu nimic important.

Ștefan Popescu, analist de politică externă: „Echipa de negociere rusă vrea să transmită un mesaj de forță, de relaxare, că avantajul este de partea lor. Atunci când te afișezi lejer, vrei să arăți că ai timpul de partea ta. Într-adevăr, într-un război de uzură contează timpul foarte mult. Rusia nu se grăbește, are tot interesul ca războiul să continue, pentru că distrugerile asupra Ucrainei cresc, factura crește, presiunea asupra autorităților ucrainene și asupra societății crește și ea. Acesta e mesajul pe care vor să-l transmită.

Acea inscripție Team Putin arată un mesaj de loialitate într-un regim autoritar. Plus că mai arată un lucru: având în vedere că avem o piramidă a puterii, o delegație, oricât de înaltă ar fi ea, dacă nu-l are în cap pe șeful suprem, atunci nu se pot lua decizii importante și strategice. De aceea, nu trebuie să avem așteptări foarte mari de la această întâlnire.

Medinski îl idolatrizează pe Putin, este istoricul casei și probabil că îl consideră pe Putin linia istorică a marilor monarhi ruși, de ce nu Stalin? El vorbește în numele monarhului. Știți cum erau ambasadorii medievali, nu vorbeau de la sine putere, ci transmiteau mesajul suveranului. Având în vedere această centralizare a puterii, este clar că mandatul lor este foarte bine delimitat și acel mesaj arată clar cine se află în spate și cine este decidentul ultim.

Ucrainenii, făcând această ofertă - Zelenski a spus că și-ar dori o întâlnire la cel mai înalt nivel, o întâlnire cu omologul său rus - arată că există un realism al părții ucrainene, își dau seamna, nimeni nu-și face iluzii cu privire la rezultatul acestor negocieri și există convingerea fermă la Kiev.”

Alex Craiu, corespondent de război: „Aceste tricouri se vând chiar și în mallurile din Rusia, costă peste 100 de dolari, foarte scump. Făceam o paralelă între tricourile patriotice care se găsesc în Rusia și cele care se găsesc aici, în magazinele din Ucraina, care costă undeva la 30 de lei românești. În ceea ce privește mesajul scris, în Ucraina nu am găsit tricouri pe care să scrie Team Zelenski. Aici este un simbol al Ucrainei, care este folosit de pe vremea lui Volodimir cel Mare, derivat din sigiliile de prin secolul zece.

Deci iată că acest trident este folosit ca însemn patriotic. Ucrainenii nu se agață de figura unui tătuc, cum se agață rușii, ci se agață de valorile lor, de identitatea lor. Nu există o idolatrizare ca în Rusia. Probabil nici cei mai idealiști ucraineni nu speră că, în această seară, un armistițiu ar putea fi anunțat. Este așteptat un schimb de prizonieri."

Când ar putea avea loc o negociere Putin - Zelenski

Ștefan Popescu, analist de politică externă: O negociere Putin - Zelenski nu are sens fără participarea americană, pentru că obiectivele Rusiei nu privesc numai situația din Ucraina. De pildă, anexarea, pe linie administrativă, a celor patru oblasturi deja anexate de Rusia, dar încorporarea în cadrul Federației Ruse a întregului teritoriu, pentru că Donețk, de exemplu, este ocupat în proporție de 71%, Zaporojie 76%. Numai Lughansk este aproximativ 99% ocupat de ruși.

Rusia urmărește obiective care țin de prezența trupelor americane și a trupelor NATO în anumite puncte de pe flacul estic. La Riad, când au dicutat cu americanii, au căutat să pună cât mai multe subiecte pe agenda americană tocmai pentru a dilua importanța subiectului Ucraina. Și atunci da, este utilă o întâlnire Zelenski - Putin, dar este important să existe și o participare americană de înalt nivel, cu un mandat clar."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE