Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia restricționează circulația diplomaților britanici pe motiv că susțin Ucraina

Rusia a anunțat joi că impune restricții diplomaților britanici cărora le solicită să anunțe cu cinci zile înainte despre orice intenție de a călători pe o distanță mai mare de 120 de kilometri. Oficialii de la Moscova susțin că au luat aceste măsuri din cauza ”acțiunilor ostile” ale Londrei, relatează The Guardian.

Însărcinatul cu afaceri al Marii Britanii în Rusia a fost convocat de Ministerul de Externe de la Moscova pentru a fi mustrat în legătură cu ceea ce rușii consideră a fi sprijinirea ”acțiunilor teroriste” ale Ucrainei. De asemenea, a fost acuzat de obstrucționarea diplomației ruse în Regatul Unit.

”Partea britanică a fost, de asemenea, informată cu privire la decizia de a introduce o procedură de notificare privind deplasarea angajaților misiunilor diplomatice britanice pe teritoriul țării noastre, ca răspuns la acțiunile ostile ale Londrei", a anunțat Ministerul rus de Externe, conform agenției Reuters.

Astfel, diplomaților britanici, cu excepția ambasadorului și a altor trei diplomați de rang înalt, li se va solicita să trimită înștiințări în legătură cu orice plan de a călători pe o distanță mai mare de 120 de kilometri ”zona de liberă circulație”, înainte cu cel puțin cinci zile lucrătoare.

"Un astfel de document trebuie să conțină informații cu privire la momentul, scopul, tipul de călătorie, contactele de afaceri planificate, persoanele însoțitoare, tipul de transport, locurile de vizită și de cazare, precum și traseul călătoriei", a mai precizat Ministerul rus de Externe.

Marea Britanie este unul dintre cei mai vehemenți opozanți ai ”operațiunii militare speciale”, modul în care Moscova cataloghează războiul din Ucraina, și unul dintre principalii furnizori occidentali de armament pentru a ajuta Kievul să se apere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE