Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia pierde una dintre cele mai vechi nave din Marea Neagră. Reacția Ucrainei: ”Încă o zi proastă pentru flota rusă”

Ucraina a anunțat că a atacat nava rusă de salvare ”Kommuna” într-unul dintre porturile din peninsula Crimeea, anexată de Rusia. Această navă se afla în uz de peste 110 ani în flota rusă din Marea Neagră.

Nava ”Kommuna” a fost bombardată duminică de marina ucraineană, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev.

"Încă o zi proastă pentru Flota rusă din Marea Neagră. Astăzi, Marina ucraineană a lovit nava de salvare rusă «Kommuna» în Crimeea ocupată temporar. Natura avariilor este în curs de verificare.

În pofida faptului că este cea mai veche navă aflată în serviciul Flotei ruse a Mării Negre, Kommuna este singura navă de salvare din această clasă din Marea Neagră. Este folosită pentru misiuni în largul mării, ridicarea submarinelor și a încărcăturii scufundate”, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării într-un mesaj publicat pe platforma X (fosta Twitter).

De asemenea, reprezentanții Marinei ucrainene au menționat că nava ”Kommuna” a luat foc pe 21 aprilie în portul Sevastopol.

”Acest eveniment a avut loc cu participarea directă a Marinei Forțelor Armate ucrainene. Natura avariei aduse navei este în curs de clarificare, dar conform informațiilor preliminare, nava nu mai este pregătită să-și îndeplinească sarcinile”, a precizat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitri Pletenchuk, pentru publicația Ukrainskaya Pravda.

Nava rusă ”Kommuna” era folosită încă din 1913

De cealaltă parte, un oficial rus Mihail Razvozhayev a afirmat că o rachetă anti-navă a fost ”respinsă” în Sevastopol și că "fragmentele au provocat un mic incendiu, care a fost stins rapid", potrivit Kiev Independent.

Kommuna a fost lansată la apă în 1913 și este cea mai veche navă aflată încă în serviciu în cadrul marinei rusești.

Portul Sevastopol găzduiește Flota rusă din Marea Neagră și este frecvent ținta atacurilor ucrainene cu rachete și drone maritime.

Pletenciuk a mai spus la 30 martie că Rusia și-a retras aproape toate navele sale importante din porturile din Crimeea ocupată, în urma loviturilor ucrainene.

Pentru a preveni noi atacuri ucrainene cu drone asupra flotei din Marea Neagră, forțele rusești din Crimeea ocupată construiesc bariere la intrarea în Golful Sevastopol, a raportat grupul de partizani Atesh la 27 martie.

Rusia încearcă, de asemenea, să consolideze apărarea portului său Novorossiysk, unde Moscova a început anul trecut să își redistribuie flota din Marea Neagră de la Sevastopol, a declarat Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa zilnică din 31 martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE