Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia pierde teren în teritoriile anexate. Trupele ucrainene eliberează tot mai multe orașe din cele patru regiuni

Rusia nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat zeci de kilometri în provincia Herson, în sudul țării, și au făcut noi progrese în est.

„Armata inamică suferă tot mai multe victime”

Trupele ucrainene par să fi realizat cel mai mare progres în regiune de la începutul războiului, forțând linia frontului și avansând rapid de-a lungul râului Nipru. Succesul a fost confirmat de un oficial al administrației din provincia Herson, susținută de Rusia. Armata Kievului a restabilit controlul ucrainean într-o perioadă în care Putin încearcă să depășească problemele legate de forța de muncă, arme, moralul trupelor și logistică.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ofensiva armatei noastre și a tuturor apărătorilor noștri a continuat. Există noi localități eliberate în mai multe regiuni. Luptele intense continuă în multe zone ale frontului. Dar perspectiva acestor ostilități rămâne evidentă - tot mai mulți ocupanți încearcă să scape, armata inamică suferă tot mai multe victime și este din ce în ce clar că Rusia a făcut o greșeală intrând în război împotriva Ucrainei.”

Nu a fost luată o decizie în privința teritoriilor

Kremlinul a declarat că se va „consulta cu locuitorii din zonă” cu privire la granițele regiunilor ucrainene anexate, sugerând că Rusia nu cunoaște unde sunt frontierele sale internaționale autoproclamate. Purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, a declarat că nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la teritoriile a două dintre cele patru regiuni încorporate în Rusia.

Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al președintelui Vladimir Putin: „Republica Populară Lugansk și Republica Populară Donețk (n. red. sunt încorporate) în granițele din 2014. Privitor la Herson și Zaporojie, vom continua să ne consultăm cu locuitorii din aceste regiuni în legătură cu frontierele.”

Deputații Dumei s-au reunit luni pentru a valida tratatele de aderare a celor patru teritorii. Acordurile au fost semnate de președintele rus Vladimir Putin după organizarea de pseudo-referendumuri, care nu au fost recunoscute de comunitatea internațională. Azi este rândul Consiliului Federației să valideze tratatele, iar miercuri președintele Putin vă semna documentele finale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE