Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia livrează Ungariei mai mult gaz decât prevede contractul. Anunțul oficialilor Budapesta după vizita la Moscova

Ungaria a anunțat sâmbătă că Rusia îi livrează mai mult gaz natural decât era prevăzut în baza acordurilor comerciale anterioare. Acest lucru are loc ca urmare a vizitei efectuate de ministrul ungar de Externe la Moscova, în luna iulie.

Ministerul de Externe al Ungariei, condus de Peter Szijjarto, a precizat că negocierile comerciale purtate cu Moscova "au permis să se ajungă la un acord", iar compania rusă Gazprom a început să livreze vineri "volume superioare celor menţionate în contract".

"Este datoria guvernului ungar să asigure o aprovizionare sigură cu gaz pentru ţară şi suntem la înălţime", a precizat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului ungar de Externe , Tamas Menczer, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Până la sfârșitul lunii august, Ungaria va beneficia de un volum suplimentar de 2,6 milioane de metri cubi pe zi care va intra în ţară prin gazoductul Turkstream.

Oficialii ungari au precizat că negocierile privind livrările sunt în curs din septembrie.

În luna iulie, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a făcut o vizită neprevăzută la Moscova pentru a discuta despre cumpărarea a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz. Volumul se adaugă celor 4,5 miliarde de metri cubi de gaze livrate în fiecare an de Rusia în Ungaria, înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

"În lumina a ceea ce ştim despre starea actuală a pieţei europene, este clar că achiziţia unui volum atât de mare este imposibilă fără surse ruseşti", a afirmat Menczer, conform sursei citate.

Uniunea Europeană a început să aplice în această săptămână un plan prin care urmărește reducerea consumului de gaz cu 15%, pentru a gestiona creșterea necontrolată a prețurilor la energie, generată pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Unele țări membre UE au anunțat că sunt reticente în a urma planul cu strictețe, în condițiile în care prevede "reducerea voluntară a cererii".

Ungaria a cerut o derogare, având în vedere că este dependentă de gazul transportat direct din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE