Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria a blocat o directivă a Uniunii Europene, care ar impune un impozit minim firmelor multinaționale. Oficialii maghiari spun că o astfel de inițiativă ar pune în pericol locurile de muncă și ar duce la scăderea competitivității. Pentru adoptare, o directivă în domeniul fiscal european are nevoie de unanimitate.

Taxa de 15 procente s-ar aplica companiilor mari, cu venituri de peste 750 de milioane de euro anual. Reforma fiscală face parte dintr-un acord încheiat în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Propunerea a fost aprobată de 136 de țări, reprezentând mai mult de 90% din PIB-ul global. Se estimează că reforma va genera în fiecare an venituri suplimentare de peste 140 de miliarde de euro pentru visteria publică.

Acordul OCDE trebuie să fie transpus în legislația UE prin intermediul unei directive, pentru a intra în vigoare în întregul bloc comunitar. Cu toate acestea, problemele fiscale reprezintă unul dintre puținele domenii de politică în care este necesară unanimitatea, ceea ce face posibil ca o singură țară să aibă un efect major asupra întregului acord.

Cum își justifică Ungaria poziția?

„Europa are destule probleme fără impozitul minim global. Nu susținem o creștere a taxelor pentru companiile ungare și nu suntem dispuși să punem în pericol locurile de muncă,” a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe.

De asemenea, Szijjártó i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken că impozitul de 15% ar însemna „o altă lovitură scăzută pentru competitivitatea europeană” în plin război din Ucraina, chiar dacă acordul este menit să fie aplicat la nivel global, nu exclusiv în Europa, conform Euronews.ro.

În prezent, Ungaria oferă o rată de impozitare a societăților comerciale de 9%, cea mai mică din Uniunea Europeană.

Țările care s-au opus acordului

Ungaria, Estonia și Irlanda s-au opus inițial acordului OCDE, care urmărește să restabilească condiții de concurență echitabile între națiuni, după ani de zile în care au concurat unele împotriva altora, în ceea ce a fost descrisă drept o „cursă” a ratelor de impozitare.

Ulterior, cele trei națiuni au obținut garanții care să le atenueze îngrijorările, inclusiv o perioadă de tranziție de 10 ani. Antagonismul s-a mutat apoi în Polonia, dar guvernul a cedat recent, după ce planul său de redresare, care a fost blocat de mult timp, a fost aprobat de Comisia Europeană.

Planul de redresare al Ungariei rămâne blocat din cauza preocupărilor legate de corupție, clientelism și fraudă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE