Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, la un pas de a impune o taxă majoră pentru Gazprom. Legea a trecut de Duma de Stat

Membrii Parlamentului rus au aprobat, marți, introducerea unei taxe excepționale pentru profiturile imense înregistrate de Gazprom.

Decizia va aduce la bugetul de stat zeci de miliarde de dolari, având în vedere explozia cotaţiilor la gaze naturale, potrivit Bloomberg.

Gigantul o să plătească o sumă suplimentară de 1.250 miliarde de ruble (22,2 miliarde de dolari) pentru extracţia de resurse minerale începând din luna septembrie şi până în noiembrie, adică 416 miliarde de ruble în fiecare lună. 

Modificarea a fost stabilită într-un proiect de lege adoptat marţi de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. Actul normativ are însă nevoie de aprobarea camerei superioare şi a preşedintelui.

Kremlinul deţine puţin peste jumătate din acţiunile Gazprom, iar noua taxă specială este mult mai benefică pentru bugetul statului rus decât propunerea de dividende, respinsă de acţionari.

"Desigur trebuie să fim pregătiţi să ne îndeplinim obligaţia de a plăti taxe mai mari", a declarat săptămâna trecută directorul financiar de la Gazprom, Famil Sadygov.






ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE