Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia îl acuză pe Biden are cheia opririi războiului din Ucraina, dar nu o folosește. „Alege să pompeze arme”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Cheia cu care s-ar putea încheia conflictul din Ucraina se află la președintele american Joe Biden care ar putea să comande Kievului, însă oficialul de la Washington nu a fost dispus până acum să o folosească. Acuzațiile au fost lansate de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Cheia către regimul de la Kiev se află în mare măsură în mâinile Washingtonului. În prezent, constatăm că actualul lider de la Casa Albă (Joe Biden, n.red) nu vrea să folosească această cheie. Din contră, alege calea prin care pompează arme în Ucraina”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, conform sursei citate.

Nu este prima oară când Moscova acuză Ucraina că primește ordine de la Washington. Mai mult, Kremlinul susține că Statele Unite prelungesc conflictul prin faptul că livrează arme Kievului.

În schimb, Statele Unite susțin că războiul din Ucraina a fost declanșat la ordinul lui președintelui rus Vladimir Putin și se poate încheia doar dacă Rusia își retrage armata de pe teritoriul ucrainean.

În acest context, agenţia de presă TASS preia declaraţia făcută de fostul preşedinte american Donald Trump, care a criticat demersurile administraţiei Biden în privinţa Ucrainei.

Trump a afirmat că acest conflict ar trebui încheiat printr-o înţelegere şi nu prin trimiterea de ajutoare militare de milioane de dolari Kievului.

De asemenea, fostul președinte republican a mai afirmat că dacă ar fi fost la putere, ar putea ajunge la o înţelegere în problema ucraineană „în 24 de ore”, conform agenţiei de stat ruse.

În aceeaşi conferinţă de presă, Peskov a respins desemnarea de către SUA a grupului privat paramilitar Wagner drept organizaţie criminală transnaţională, afirmând că Washingtonul a „demonizat” acest grup ani de zile, fără nicio bază.

Rusia a declanşat pe 24 februarie 2022 o invazie pe scară largă în Ucraina, pe care a catalogat-o drept o „operaţiune militară specială”. În schimb, oficialii de la Kiev și Occident susțin că este vorba despre o agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE