Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia continuă atacurile asupra Kievului. Apărarea aeriană ucraineană a interceptat peste 30 de rachete și drone kamikaze

Rusia a lansat un nou atac cu dorne și rachete asupra Ucrainei. Multe dintre acestea au vizat capitala Kiev. Cel puțin, două persoane au fost rănite, inclusiv un copil. Autoritățile ucrainene susțin că în acest fel Rusia încearcă sa-i demoralizeze pe ucrainenii care rezistă invaziei. Și autoritățile ruse au anunțat un atac cu drone într-o localitate aflată la 300 de kilometri de granița cu Ucraina. 

Armata rusă a lansat, în total, 15 rachete de croazieră și 21 de drone kamikaze. Toate au fost interceptate de apărarea aeriană ucraineană. Totuși, fragmente din acestea au lovit și au avariat mai multe case și automobile.   

Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina: ”(Rusia vrea) Să îi intimideze și să-i demoralizeze pe ucraineni. Vor să-și arate puterea. La început, am crezut în mod naiv că au totuși unele bariere. De exemplu, bisericile. Ei sunt creștini și credeam că nu vor ataca bisericile. Ei au demonstrat că nu au o astfel de barieră. Ne mai gândeam că o altă barieră vor fi copiii. Nu, nu sunt o barieră. Ei ucid copii fără să se gândească la acest lucru”.

În luna mai Rusia a lansat aproape 200 de rachete asupra Ucrainei

Doar pe parcursul lunii mai, potrivit presei ucrainene, Rusia a lansat asupra Ucrainei 185 de rachete și 381 de drone kamikaze. 90% dintre acestea au fost distruse de armata ucraineană.  Între timp, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a anunțat un summit pentru pace.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Pregătim noi decizii în domeniul apărării pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce privește apărarea aeriană, aviația și înaintarea noastră pe teren. Pregătim un adevărat program politic pentru summitul NATO de la Vilnius (11-12 iulie). Pregătim un pachet de garanții de securitate pentru țara noastră în drumul său către alianță. Facem totul pentru a aduce mai aproape decizia politică a UE privind aderarea Ucrainei. Pregătim un summit pentru pace bazat pe formula de pace ucraineană”.

Prigojin cere pedeapsa cu moartea pentru eșecurile armatei ruse

În Rusia, șeful grupului de mercenari Wagner, care luptă în estul Ucrainei, cere pedepse cu moartea pentru eșecurile armatei ruse.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner: ”În țară sunt 10.000 de generali. Trebuie să păstrăm doar 200 și să-i punem să alerge în veste antiglonț în prima linie a frontului. Și dacă generalii vor începe să moară, acest lucru nu va însemna că în armată totul este rău, dar că ei se duc acolo unde trebuie să fie. Funcționarii de stat care au vreo legătură cu operațiunea militară specială trebuie să fie declarați militari. Iar mai departe ar trebui să li se aplice toate măsurile specifice acțiunilor militare. Funcționarul trebuie să înțeleagă, fie se duce acolo și își îndeplinește sarcinile așa cum trebuie, fie, pur și simplu, va fi împușcat”.

Autoritățile ruse au anunțat, între timp, că noi obiective din țară au fost atacate. Două drone ar fi lovit un complex energetic din regiunea Smolensk, la 300 de kilometri de granița cu Ucraina. Guvernatorul regiunii ruse, care a anunțat bombardamentele, nu a precizat cine ar sta în spatele acestui atac. Recent, mai multe drone au atacat capitala rusă, orașul Moscova. Atunci, autoritățile ruse au atribuit atacul armatei ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE