Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia confiscă și sechestrează active occidentale. Mari companii sunt afectate după decizia lui Vladimir Putin

După ce UE a decis confiscarea activelor rusești din țările occidentale, Vladimir Putin răspunde cu o măsură luată "în oglindă". Astfel, pe lângă ordinele judecătorești emise, Putin a semnat și el diverse decrete în acest sens.

Rusia confiscă active occidentale

Rușii au confiscat activele companiilor AgroTerra, iar procedurile au început încă din aprilie. Activele editurii norvegiene Amedia au ajuns și ele către statul rus, după ce norvegienii lăsaseră controlul tipografiilor către jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat recent al Premiului Nobel pentru Pace.

A avut de suferit și banca germană Commerzbank, a cărei clădiri din centrul Moscovei și care valorează 93,7 milioane de euro, a fost sechestrată. În proces este implicată și Deutsche Bank, cu o sumă sechestrată în valoare de 238,6 milioane de euro, potrivit FDIIntelligence.

Acțiunile companiei daneze de bere Carlsberg au ajuns în posesia producătorului rus Baltika Breweries, încă de anul trecut, de când se află sub "administrarea temporară" a unei agenții imobiliare Rosimushchestvo, care ține de guvernul rus.

Subsidiara rusă a producătorului francez de lactate Danone a ajuns și ea sub control temporar al unei agenții imobiliare guvernamentale, de anul trecut. În martie, compania a fost scoasă de sub administrare temporară, iar francezii au spus că au cedat afacerea către către rușii de la Vamin R LLC.

Finlandezii de la Fortun, care se ocupă cu centrale electrice pe teritoriul Rusiei, au avut și ei de suferit, după ce conducerea a fost înlocuită și compania a fost pusă sub administrare temporară a activelor.

În aprilie, un tribunal rus a dispus sechestrarea fondurilor companiei JP Morgan, după mai multe procese în care JPMorgan a dat în judecată VTB Bank din Rusia.

Au avut de suferit și companii din Cipru, dar și din alte țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE