Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar putea recurge la atacuri chimice în Ucraina, avertizează un expert

Un expert a avertizat că Rusia ar putea folosi arme chimice "îngrozitoare" în Ucraina, îndemnând comunitatea internațională să condamne utilizarea acestora, scrie euronews.com.

Rusia, acuzată că a folosit fosfor în Bahmut

Duminică, Rusia a fost acuzată că a folosit fosfor în orașul asediat Bahmut, Ucraina publicând imagini care ar fi arătat cum plouă cu fosfor pe pozițiile sale.

Bombardarea zonelor civile cu fosfor este ilegală în conformitate cu Convenția de la Geneva, un tratat de referință care reglementează regulile războiului. Cu toate acestea, el poate fi folosit în mod legitim de forțele militare pentru iluminarea nocturnă și pentru perdele de fum.

Fosforul creează incendii care sunt incredibil de greu de stins. Dacă oamenii sunt loviți cu el, aceștia suferă arsuri îngrozitoare, care se accelerează dacă intră în contact cu apa.

Kremlinul spune că nu are nicio intenție de a folosi arme chimice.

Bomba cu fosfor, arma "preferată" în Siria

În ciuda faptului că este o "armă absolut oribilă", Hamish de Bretton-Gordon, un expert britanic în arme chimice, spune că, din punct de vedere militar, poate avea un "succes incredibil" pe câmpul de luptă.

"A fost o armă favorită a regimului sirian. A fost folosită pentru a arde orașe și sate întregi în nord-vestul țării", a explicat el.

Bombele cu fosfor alb ar fi fost folosite de forțele guvernamentale siriene care lucrau alături de generalul rus Serghei Surovikin, în cadrul intervenției militare a Moscovei din 2015 pentru a-l salva pe liderul învins al țării, Bashar al-Assad, de rebeli.

După ce a comandat forțele rusești în războiul civil sirian, Surovikin, cunoscut sub numele de generalul Armaghedon, se află acum la conducerea trupelor din Ucraina.

Din august, forțele ruse și ucrainene au luptat cu înverșunare pentru Bahmut. Luptele au provocat pierderi grele și au epuizat proviziile ambelor părți, în special munițiile.

"Nimeni nu a ajuns nicăieri cu adevărat", a declarat Bretton-Gordon, adăugând că fosforul a fost probabil folosit din "disperare".

Fosforul poate avea, de asemenea, un impact psihologic semnificativ atât asupra trupelor, cât și asupra civililor, care adesea nu prea au cum să se protejeze de arsurile îngrozitoare.

SUA, Marea Britanie și alte țări au exprimat în repetate rânduri temeri că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, în special în perioada imediat următoare invaziei sale de anul trecut.

Până în prezent, aceste îngrijorări au fost nefondate. Dar Bretton-Gordon a avut un avertisment pentru viitor.

"Când fosforul nu a funcționat, Assad a trecut la arme chimice și a folosit clor și agenți neurotoxici. (N. red. A fost) aproape penultima armă pe care am văzut-o în Siria. Când a eșuat, au trecut la arme chimice", a spus el.

Assad a negat în repetate rânduri că a folosit arme chimice împotriva civililor din Siria, deși anchetatorii internaționali au documentat utilizarea acestora în mai multe rânduri.

Deși a afirmat că Moscova nu a folosit arme chimice în Ucraina, Bretton-Gordon a considerat că lumea nu ar trebui să "mizeze" pe faptul că așa ar fi și în acest caz.

"Comunitatea internațională trebuie să reafirme faptul că orice utilizare a armelor chimice sau biologice nu ar fi acceptabilă sub nicio formă.

Sunt sigur că NATO și Occidentul ar acționa dacă ei (n. red. rușii) ar folosi arme chimice în Ucraina. Dar, având în vedere că au stat deoparte atunci când Assad a folosit astfel de arme în Siria, acest lucru ar putea să-l încurajeze pe Putin", a spus Bretton-Gordon.

În martie 2022, președintele american Joe Biden a declarat că NATO va răspunde dacă acestea vor fi folosite, adăugând că "natura răspunsului va depinde de natura utilizării".

Rusia este una dintre cele 193 de țări care au aderat la Convenția privind armele chimice, care interzice producerea, stocarea și utilizarea unor astfel de arme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE