Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Statele Unite, îngrijorate că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina, înainte a recurge la o confruntare nucleară cu NATO în cazul în care militarii ruși vor continua să piardă teren pe front, au precizat oficiali din cadrul administrației Biden, citați de publicația Politico.

Șase persoane cu informații despre acest dosar au afirmat că temerile vin în contextul în care administrația SUA încearcă să ia măsuri pentru a se asigura că aliații săi sunt pregătiți pentru un astfel de scenariu și că investesc în sisteme de detectare în cazul unor atacuri chimice. Printre cei care au făcut declarații, sub protecția anonimatului, pe această temă sensibilă se numără oficiali americani din cadrul Departamentului Apărării, arată sursa citată.

Cu toate acestea, Statele Unite nu dețin în acest moment informații potrivit cărora un atac cu arme chimice în Ucraina ar fi iminent. Numeroși oficiali din cadrul Departamentului Apărării al SUA estimează că luptele vor stagna în lunile de iarnă, iar niciuna dintre părți nu va putea cuceri prea mult teren.

Pe fondul pierderilor de pe câmpul de luptă sau a înfrângerii complete a Armatei ruse, Moscova ar putea recurge la arme chimice, inclusiv la cele care ar fi fost folosite la otrăvirea lui Alexei Navalnîi, afirmă oficialii americani.

Potrivit uneia dintre sursele Politico, un astfel de atac cu arme chimice ar fi ușor de disimulat, situație în care Occidentul ar întâmpina dificultăți în a acuza Moscova. Rusia ar putea recurge la agenți biologici (PBA).

Unele substanțe chimice ar putea fi utilizate pentru a provoca numeroase victime, chiar dacă există informații că Moscova a folosit agentul neurotoxic Novicioc împotriva mai multor persoane. Acestea ar putea fi răspândite pe cale aeriană pentru a afecta un număr mare de persoane.

Consiliul Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze aceste informații, arată Politico.

Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina. SUA, măsuri în cazul unui război neconvențional

Statele Unite au acuzat Rusia că a investit în consolidarea capacității militare chimice. De altfel, senatorii americani au fost înștiințați despre arsenalul de arme chimice al Rusiei și amenințările la adresa Ucrainei.

Oficialii americani cred că Rusia ar putea recurge la un război neconvențional dacă va înregistra în continuare pierderi pe front. În aceste condiții, administrația Biden intensifică pregătirile și ia măsuri pentru depistarea unui potențial atac chimic.

În această toamnă, Pentagonul a trimis specialiști în țările din Europa de Est pentru a instrui forțele armate ale acestora cu privire la procedurile în cazul unei amenințări chimice sau biologice. Între timp, Statele Unite au furnizat Kievului echipamente de protecție chimică, biologică și nucleară, ca parte a ajutorului în domeniul securității.

Statele Unite și-au intensificat eforturile de a monitoriza folosirea de către Rusia a agentului neurotoxic Novicioc, despre care comunitatea internațională susține c-ar fi fost folosit în otrăvirea lui Navalnîi, un cunoscut opozant al lui Putin, și a lui Serghei Skripal, un cetățean britanic care a lucrat ca ofițer al serviciilor secrete rusești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE