Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dmitri Rogozin, mesaj amenințător pentru România, Bulgaria și Muntenegru: „Rachetele Sarmat nu vor cere permisiunea de a zbura”

Fostul viceprim-ministru al Federației Ruse și actual șef la Roscosmos, Dmitri Rogozin, a plasat un mesaj despre racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat (cunoscută drept „Satan II”) în contextul vizitei anulate în Serbia a Ministrului de Externe rus Serghei Lavrov.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat tranzitarea spațiului lor aerian.

„De ce este  bun Sarmat (RS-28 Sarmat, n.red.)? (Pentru că) nu va cere acord pentru zbor de la bulgarii lași, românii vicioși sau muntenegrenii care ne-au trădat istoria comună”, a precizat Rogozin pe Twitter. 

Cu o rază de 18.000 de kilometri, RS-28 Sarmat este considerată a fi una dintre cele mai puternice arme interbalistice a Federației Ruse, având o viteză supersonică.

Ce s-a întâmplat cu Lavrov

Serghei Lavrov urma să efectueze luni şi marţi o vizită în Serbia, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări. Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina.

Întâlnirea a fost anulată ulterior, după ce trei dintre vecinii sârbilor - Macedonia de Nord, Bulgaria, Muntenegru - nu au deschis spațiul aerian pentru avionul lui Lavrov.

Printre aceste state nu se afla, însă, și România. „Din datele pe care le am la nivelul Guvernului, pot să vă confirm că, cel puţin până la momentul organizării briefingului de presă, Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu primise nicio solicitare de la autorităţile ruse privind survolul vreunei aeronave care să îl transporte pe ministrul rus de Externe”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, potrivit news.ro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE