Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia acuză SUA și UE c-ar fi provocat tensiunile din Kosovo. ”Nu sunt mediatori, ci instigatori ai conflictului”

Publicat de: Euronews

Rusia a criticat sâmbătă Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) pe care le-a acuzat c-ar fi generat ”provocările de la Priştina”. De asemenea, Moscova a condamnat folosirea violenţei de către Kosovo pentru a forţa intrarea primarilor a trei localităţi în primării blocate de minoritatea sârbă, care nu recunoaşte legitimitatea edililor, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”La Priştina, acest act barbar, care vizează în mod clar continuarea epurării etnice anti-sârbe, este prezentat în mod batjocoritor ca o dovadă a bunelor intenţii ale "autorităţilor", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform sursei citate.

Reprezentanta diplomației ruse a mai precizat că degradarea situaţiei din Kosovo este o consecinţă directă a unei ”abordări maliţioase, care scoate în evidenţă poziţia neocolonială occidentală în Balcani”.

”Am avertizat în repetate rânduri că reprezentanţii tandemului SUA-UE nu sunt mediatori, ci instigatori ai conflictului, care subminează fundamentele juridice internaţionale ale reglementării situaţiei din Kosovo şi întârzie o soluţie reciproc acceptabilă, care este posibilă doar pe baza rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU”, a precizat Maria Zaharova.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a condamnat cu fermitate acţiunile provocatoare ale Priştinei, care ”duc situaţia într-o fază fierbinte şi reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii întregii regiuni a Balcanilor”.

Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Statele Unite, ţări garante ale forţelor de menţinere a păcii în Kosovo, au condamnat, vineri, folosirea violenţei de către autorităţile kosovare şi au cerut ca acestea să ia măsuri ”imediat” pentru a calma situaţia. Totodată, cele cinci state occidentale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de decizia Serbiei de a ridica nivelul de alertă al trupelor sale de la graniţa cu Kosovo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE