Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Ucraina, un nou atac asupra Podului Crimeei. Rusia jură răzbunare pentru ''atacul terorist''

Un atac ucrainean cu rachete a fost dejucat sâmbătă asupra Podului Crimeei, o importantă infrastructură civilă şi militară care leagă Rusia de această peninsulă anexată, au anunţat autorităţile locale şi armata rusă, transmite AFP.

Potrivit ministerului rus al Apărării, podul a fost atacat cu o rachetă antiaeriană S-200 transformată pentru lovituri la sol.

"Racheta ucraineană a fost detectată la timp şi interceptată în aer de sistemele de apărare antiaeriană ruseşti. Nu au existat răniţi sau pagube", a adăugat ministerul pe Telegram.

Guvernatorul rus al peninsulei anexate Crimeea, Serghei Aksionov, a făcut referire la două rachete ucrainene, şi nu una, care au fost doborâte în apropierea strâmtorii Kerci. "Podul Crimeei nu a fost avariat", a indicat el pe Telegram.

Rusia reacționează după ce Ucraina a atacat Podul Crimeei

Ministerul rus de Externe a condamnat sâmbătă ceea ce a numit "atacul terorist" ucrainean asupra podului din Crimeea, afirmând că a pus în pericol vieţile unor civili nevinovaţi şi a jurat răzbunare, relatează Reuters.

"Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acţiuni barbare şi nu vor rămâne fără răspuns", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Anterior, MAE rusesc a anunţat că a dejucat un atac ucrainean cu două rachete asupra podului de 19 km, care leagă Rusia de peninsula Crimeea anexată peste strâmtoarea Kerci.

Ministerul a precizat, de asemenea, că forţele ruse au doborât şi un număr de drone ucrainene care au vizat peninsula Crimeea.

Potrivit unui consilier al lui Aksionov, Oleg Kriutcikov, o perdea de fum a fost desfăşurată de forţele speciale ca mijloc suplimentar de apărare, iar traficul pe pod "va fi reluat în scurt timp".

Importanța Podului Crimeei pentru Rusia

Podul Crimeei, construit cu mari cheltuieli la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după anexarea peninsulei în 2014, a fost vizat de mai multe ori de atacuri ucrainene.

Cel mai recent atac, în luna iulie, a provocat pagube majore la secţiunea rutieră a podului, care serveşte, de asemenea, la transportul de echipamente militare către armata rusă care luptă în Ucraina.

Podul din beton, cu o lungime de 18 kilometri, inaugurat în 2018 de Vladimir Putin, este format din două structuri paralele, una rezervată traficului rutier şi cealaltă traficului feroviar.

Preşedintele rus a ordonat ca securitatea Podului Crimeei să fie sporită după ultimul atac.

Teritoriul Crimeei în sine este, de asemenea, vizat în mod regulat de lovituri ucrainene. Rusia a anunţat că a doborât 20 de drone care vizau peninsula în cursul nopţii trecute.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE