Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a expulzat 85 de diplomați francezi, italieni și spanioli

Mai multe capitale din vest au decis în ultimele săptămâni expulzarea a zeci de diplomați ruși, iar Moscova a răspuns similar. Cele mai recente măsuri au fost luate împotriva diplomaților francezi, spanioli și italieni. Cel mai vehement răspuns a venit din partea guvernului francez, care a acuzat Moscova că nu are nicio bază legitimă pentru acest gest.

Rusia a ordonat expulzarea a 85 de diplomați francezi, spanioli și italieni. Gestul Moscovei a venit după ce Franța a expulzat 41 de ruși, în aprilie, ca urmare a invaziei din Ucraina. 34 de diplomați erau din Franța. Aceștia trebuie să părăsească Rusia în termen de două săptămâni.

Ministerul Afacerilor Externe al Franței a condamnat ferm decizia. Oficialii francezi consideră că activitatea personalului expulzat a fost pe deplin în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și consulare. Așadar, decizia Rusiei nu are o bază legitimă și este regretabilă.

Și Ambasada Spaniei va suferi o pierdere semnificativă de personal: 27 de diplomați și oficiali vor trebui să părăsească țara într-o săptămână. Măsura vine ca răspuns la acțiunile din aprilie ale guvernului spaniol.

Optsprezece diplomați și membri ai personalului ambasadei italiene vor trebui, de asemenea, să-și facă rapid bagajele.

Moscova a promis că va răspunde valului de expulzări ale diplomaților ruși ordonat de numeroase guverne occidentale după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE