Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Romgaz preia jumătate din acțiunile Neptun Deep. Adunarea Generală a Acționarilor are loc astăzi

România va avea gaze naturale exploatate din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep. Astăzi va fi aprobată preluarea acțiunilor de către Romgaz de la ExxonMobil, în Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz. Achiziția este de 1 miliard de dolari.

Estimări: prima producție de gaze naturale, la sfârșitul anului 2026

În martie, Romgaz a avizat cumpărarea tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited pentru perimetrul de unde vor fi extrase gaze naturale. ExxonMobil deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul urmează să fie semnat după aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor S.N.G.N ROMGAZ S.A. convocată astăzi, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract.

”Estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă, să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027”, a declarat Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A., Aristotel Jude.

Tot el a mai atras atenția asupra oportunității strategice dată de acest proiect, având în vedere contextul actual geopolitic și energetic.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a scris într-o postare pe Facebook, în martie: ”Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România. Pentru a nu lăsa ca propaganda să inducă o serie de temeri vreau să atrag atenția asupra faptului că perimetrul offshore Neptun Deep nu se află în zona care a făcut obiectul procesului dintre România și Ucraina cu privire la Insula Șerpilor.”

Perimetrul Neptun Deep

Proiectul de exploatare a resurselor de gaze din blocul Neptun, în zona de mare adâncime a Mării Negre a început cu un parteneriat între OMV Petrom și ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, în 2008. Acțiunile grupului american ExxonMobil vor fi preluate de Romgaz.

Perimetrul are o suprafață de aproximativ 7.500 kilometri pătrați, iar adâncimea apei variază între 100 și 1.700 metri, potrivit OMV Petrom.

Investițiile au ajuns la peste 1,5 miliarde de dolari în perioada 2008-2016, pentru exploatarea și evaluarea blocului Neptun. Activitățile de explorare au inclus și două campanii de achiziție de date 3D precum și două campanii de foraj de explorare, cu opt sonde de explorare și evaluare forate.

În 2012 prima sondă a confirmat existența unui zăcământ de gaze naturale. Patru ani mai târziu, în urma celei de-a doua acțiuni de foraj de explorare, s-au descoperit acumulări de gaze naturale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE