Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii, mai toleranți cu minoritățile sexuale. Mai mult de jumătate dintre ei ar fi de acord cu căsătoria persoanelor de același sex

Românii sunt din ce în ce mai toleranți cu minoritățile sexuale. 70% consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege, inclusiv cele formate din persoane de același sex, arată cel mai recent studiu al organizației ACCEPT. Totul, în ciuda lipsei de inițiativă a Guvernului de a recunoaște și proteja legal aceste familii, spun activiștii.

Românii, mai toleranți cu minoritățile sexuale

Rezultatele studiului realizat luna aceasta de o asociație care apără drepturile comunităților LGBTQ+ arată că 56% dintre români sunt de acord cu căsătoria persoanelor de același sex. Cu 13% mai mulți decât în 2021.

Paul Acatrini, reprezentant Cult Research: „Noi am observat și din alte studii faptul că există o categorie de populație tăcută, care nu își arată susținerea directă a comunității LGBT, însă atunci când este pusă într-o situație concretă de tipul: Propriul copil, dacă ar fi într-o astfel de situație, cum ai proceda? În aceste situații oamenii încep să înțeleagă că da, e o nevoie reală, există situații concrete, există situații pe care le pot întâmpina și ei și atunci perspectiva asupra drepturilor comunității LGBT se schimbă”.

Victor are 32 de ani și este într-o relație cu o persoană de același sex.

Victor Ciobotaru, activist pentru drepturile omului: „Am observat o schimbare atunci când am făcut o vizită, după mulți ani, în satul natal și am vorbit cu persoane în vârstă din localitatea respectivă. Au întrebat, indirect, cum îmi este viața și dacă am pe cineva și am spus da... Și ce faceți, când vă căsătoriți? Și am spus în momentul în care vom avea legislație care să ne permită să ne căsătorim, iar răspunsul persoanei a fost: Să vă ajute Dumnezeu. Era o persoană simplă, de la țară”.

România a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să recunoască legal și să protejeze familiile alcătuite din persoane de același sex, printr-o hotărâre emisă în luna mai a anului trecut. Guvernanții nu au făcut deocamdată niciun pas ca să pună în aplicare decizia.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Faptul că România nu recunoaște acest lucru este cea mai clară dovadă că în continuare statul de drept nu este respectat, pentru că avem obligația de a respecta Carta Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că drepturile individuale sunt respectate. Fiecare persoană are dreptul să-i fie recunoscută viața, să-i fie apărate drepturile, ceea ce, practic, Guvernul Român refuză”.

Guvernul motivează lipsa de acțiune prin faptul că „România nu e pregătită’’. 72% dintre români declară faptul că familiile lor nu ar avea nimic de pierdut dacă familiile LGBT ar primi drepturi egale, potrivit studiului realizat de Asociația ACCEPT prin metoda interviului telefonic, pe un eșantion de 800 de persoane cu vârsta peste 18 ani și cu o marjă de eroare plus minus 3,5%.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE