Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia vrea să interzică mișcarea LGBTQ+. Moscova susține că astfel îi va proteja pe copii de ideile occidentale

Rusia este pe cale să interzică ceea ce numește ”mișcarea internațională LGBTQ+”, pe care o acuză de extremism. Ministrul rus al justiției spune că deja a transmis această cerere, o dovadă a politicii ultra-conservatoare adoptată de Moscova în ultima vreme.

Curtea Supremă a Rusiei urmează să ia în considerare cererea de interdicți pe 30 noiembrie. Acțiunea nu este o surpriză în plan internațional pentru că președintele Vladimir Putin urmărește de ani de zile o politică care a fost descrisă ca homofobă de mulți reprezentanți ai comunității LGBTQ+ și ai organizațiilor pentru drepturile omului.

Kremlinul afirmă că indivizii sunt liberi să-și aleagă orientarea sexuală, dar că Rusia trebuie să protejeze copiii de propaganda occidentală despre care Moscova spune că neagă existența sexului biologic.

Rusia încearcă să eticheteze mișcarea LGBTQ+ ca extremistă

Ministerul de Justiție al Rusiei a inițiat un proces la Curtea Supremă pentru a declara mișcarea publică internațională LGBTQ+ drept extremistă și pentru a interzice activitatea acesteia în Rusia. Această mișcare este considerată cea mai recentă într-o serie de acțiuni de represiune împotriva comunității LGBTQ+ din țară, o represiune care a crescut începând cu ofensiva Rusiei asupra Ucrainei în februarie anul trecut.

Ministerul de Justiție nu a specificat în mod clar dacă interdicția vizează anumite grupuri sau organizații din cadrul comunității LGBTQ+ sau dacă ar afecta mai larg întreaga comunitate, cauzele și indivizii LGBTQ+.

Această propunere de interdicție se înscrie într-o serie de măsuri restrictive luate de Rusia împotriva diverselor grupuri de drepturi și opoziție, folosind eticheta de "extremism", ceea ce a dus la persecuția membrilor acestor grupuri.

Ministerul de Justiție a acuzat "mișcarea LGBT care operează pe teritoriul Federației Ruse" de manifestări de extremism, inclusiv incitare la ură socială și religioasă, fără a oferi detalii concrete. O ședință de judecată este programată pentru 30 noiembrie în acest caz.

Comunitatea LGBTQ+ din Rusia se apără

Dilya Gafurova, liderul organizației pentru drepturile omului Sphere, care luptă pentru comunitatea LGBTQ+ din Rusia, a criticat vehement anunțul.

"Autoritățile ruse uită din nou că persoanele care fac parte din comunitatea LGBTQ+ sunt ființe umane. Ei nu doar încearcă să ne elimine din spațiul public, ci doresc să ne interzică și ca grup social", a declarat Gafurova, care a părăsit Rusia în urma presiuniilor guvernului, potrivit France24.

Gafurova a caracterizat această acțiune ca fiind tipică pentru regimurile represive și nedemocratice, subliniind persecuția îndreptată împotriva celor mai vulnerabili membri ai societății.

"Vom continua să luptăm", a subliniat Gafurova.

De la declanșarea ofensivei din Ucraina, considerată adesea o luptă împotriva valorilor liberale occidentale, Rusia a intensificat campania împotriva grupurilor LGBTQ+ și a adoptat măsuri severe împotriva acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE