Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii, codași la terapiile inovative. Bolnavii aşteaptă 918 de zile pentru a avea acces la medicamente de ultimă generație

Un medicament nou ajunge să fie distribuit în România în 918 zile de la obținerea autorizației de punere pe piață în Germania, ajunge în doar 128 de zile, arată cel mai recent raport anunțat de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente. Acest lucru face ca România să se situeze pe ultimul loc în clasament, cu mult peste media europeană de 517 zile. Iar situația este și mai dură. Din 2014 până în prezent doar aproximativ 300 de medicamente noi au ajuns pe piața noastră, iar doar 44% dintre acestea sunt compensate de către stat.

Alina și Adriana sunt două dintre sutele de români care se luptă cu ”pemfigus”, o boală autoimună a pielii sau a mucoaselor și se manifestă prin niște leziuni asemănătoare arsurilor. Sunt dureroase și pe lângă corp și membre, se pot extinde pe esofag, urechi, scalp sau în gură. Pentru această afecțiune există tratament inovativ este, însă, costisitor și nu și-l poate permite oricine. 

Adriana a fost diagnosticată cu această boală în urmă cu 30 de ani. A scris o carte despre acest parcurs dureros pentru a ajuta și alte persoane care au astfel de afecțiuni. Cu ajutorul Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune a putut beneficia de tratamentul inovativ de care avea nevoie.

Adriana Sârbu, pacientă cu pemfigus și miastenia gravis: ”Viața mea pentru 13 ani a fost îmbunătățită și nu am mai avut nevoie de tratament. Acest medicament ar putea salva mult mai multe vieți dacă ar fi compensat sau gratuit. Un pacient cu 1.600 lei pensie nu poate să dea pe un flacon 3.500 minim, 5.000 maxim (flacon pe care trebuie să-l facă cel puțin o dată la șase luni. De atatia ani de zile evit să mă duc la piscină pentru că oamenii se uita și chiar dacă vreau să înot, nu pot.”

Alina este mama a doi copii și de profesie economist. Acum cinci ani a fost diagnosticată cu pemfigus, iar tratamentul de ultimă generație pe care l-a luat a ajutat-o sa ducă o viață normală.

Alina Olteanu, pacientă cu pemfigus: ”M-am luptat cu cortizonul pentru că are foarte multe efecte adverse și într-un final am ajuns la acest tratament inovativ, dar costa foarte mult și statul nu deconteaza nimic, a trebuit să fac credit la bancă să pot să iau patru doze. Pentru un om care muncește cu un salariu normal este foarte greu.”

România nu are o metodologie proprie de evaluare a necesității pacientului. Pentru ca un medicament inovativ să fie compensat de către stat trebuie să treacă prin alt proces lung, inclusiv să aibă câte un raport de evaluare din Franța, Germania și UK.

Rozalina Lăpădatu, președinte APAA: ”Actuala metodologie de evaluare a României spune că noi ne raportăm la alte țări din Europa, adică o firma care depune dosar de compensare în România, doar după ce medicamentul respectiv este compensat în 15 tari europene. 

Monica Necovan, Director al Direcției Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale: ”Cred că este important să subliniem evoluția pe care o are România în ultimii ani și anume numărul de medicamente care a fost aprobat pe lista de rambursare a crescut în fiecare an în ultimii, dacă nu mă înșel, 10 sau 20 a crescut valoare pe care casa națională de asigurări o decontează pe medicamente.” 

Din 2014 până în prezent, pe piața din România au intrat aproximativ 230 de medicamente inovative. Acest lucru determină pacienții care au nevoie de terapii noi să caute rezolvări drastice. Iar numărul medicamentelor noi, care au fost compensate este și mai mic.

Dr. Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe ARPIM: ”Dacă ne referim la perioada din 2014, cam 44% dintre cele aprobate la nivel european sunt compensate în România.”

Cecilia Radu, Președinte ARPIM: ”Majoritatea pacienților care nu au acces la un medicament inovativ, plătesc. Plătesc la figurat acest ghinion prin pierderea sănătății, o calitate a vieții foarte proastă, printr-o viața mult mai scurtă.”

Din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE