Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, un nou record negativ la natalitate. În primul trimestru din 2023 s-au născut 73.000 de copii

România are tot mai puțini copii. În primul trimestru din 2023, s-au născut puțin peste 73 de mii de copii. Cel mai mic număr din ultimii 145 de ani și, de fapt, un nou record negativ stabilit de țara noastră aflată într-un declin demografic accentuat.

Cum arată cifrele din ultimii?

Populația României scade dramatic de la un an la altul, arată statisticile oficiale. În prezent, suntem în jur de 19 milioane de români în țară, iar dacă nu vor fi exista măsuri eficiente care să stopeze acest declin, în 2050, specialiștii estimează că vor mai rămâne în România doar 14 milioane de oameni.

Dacă ne uităm în trecut, vedem că cei mai mulți oameni a avut țara noastră în 1990 - peste 23 de milioane. Este vârful unei creșteri care a început în 1930 și care s-a accelerat în 1967, după ce Nicolae Ceaușescu a interzis avorturile. A fost, însă, o creștere demografică cu sacrificii, pentru că au murit atunci mii de femei, în încercarea de a întrerupe ilegal sarcina, iar mulți copii au ajuns în orfelinate.

Așadar, în 1967, România a avut cei mai mulți copii - peste 520 de mii. Spre comparație, în 2022, numărul a scăzut la 171 de mii. Adică, a scăzut de peste trei ori.

Printre cauzele numărului tot mai mic de nou-născuți se numără și faptul că tot mai mulți se nasc, de fapt în străinătate. Ultimele statistici ale Eurostat, arată că cei mai mulți copii români sunt în Italia - peste 68 de mii, Germania - peste 61 de mii și Spania peste 37 de mii.

Nu doar România se confruntă cu o scădere demografică, ci întreaga Europă. La sfârșitul anului 2022, erau puțin peste 190 de milioane de familii europene, potrivit Eurostat. Trei din patru familii nu aveau niciun copil. În timp ce o familie din 10 avea un singur copil. În același timp, familiile care au mai mult de doi copii pot fi considerate o raritate, numărul lor fiind de doar 3%. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE