Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România se alătură demersurilor internaţionale de atribuire către Rusia a atacurilor cibernetice asupra reţelei Viasat

România susține declarația Uniunii Europene și se alătură partenerilor internaționali în demersul de atribuire a atacului cibernetic împotriva rețelei de comunicații prin satelit KA-SAT/VIASAT care a avut loc începând cu 24 februarie 2022 în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, conform unui comunicat MAE.

UE acuză deschis Rusia că a comis atacul cibernetic

Impactul asupra rețelei Viasat a fost semnificativ, fiind afectați utilizatori din state membre UE, inclusiv din România. Atacurile cibernetice împotriva infrastructurilor critice sunt inacceptabile. România este profund preocupată de efectele distructive, disruptive și destabilizatoare ale acestor atacuri cibernetice.

În acest context, România condamnă și atacurile cibernetice împotriva Ucrainei, desfășurate atât premergător, cât și subsecvent declanșării conflictului, precum și utilizarea programelor de tip malware și a atacurilor de tip DDoS în aceste scopuri.

România își exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina și poporul ucrainean și condamnă agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv prin utilizarea de atacuri cibernetice, precizează sursa citată.

Astfel de atacuri maligne sunt desfășurate cu desconsiderarea cadrului internațional de comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, așa cum a fost definit la nivel ONU prin rapoartele de consens ale Grupului de Experți Guvernamentali ONU (UNGGE) și reafirmat de Grupul Deschis cu Participare Extinsă (OEWG).

Astăzi, Uniunea Europeană a acuzat autorităţile ruse că au comis un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înainte de invadarea Ucrainei pentru a pregăti terenul pentru asalt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE