Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România renunță la testele de virginitate. O mie de fete minore erau supuse experienței traumatizante în fiecare an

Testele de virginitate nu mai sunt permise în România. Un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Justiției spune că nimeni nu mai poate cere IML să ofere acest examen pentru o femeie sau o minoră pe teritoriul României. Peste o mie de fete erau duse la centrele de examinare în fiecare an, de părinții lor, pentru a fi verificate dacă mai sunt virgine sau nu. Medicii spun că este o experiență traumatizantă, iar soluția este binevenită.

Testele de virginitate, apucături medievale

Campania #DeNetestat a fost inițiată în urmă cu un an de mai multe ONG-uri care apără drepturile femeilor. Până în prezent, campania a strâns peste 40.000 de semnături.

Andrada Cilibiu, Centrul Filia: ”Am primit zeci de mesaje, majoritatea de la bărbați, tați, care ne spuneau că eliminarea acestor teste din legislația românească ar fi o greșeală și că ei își doresc să aibă această posibilitate pentru că este important să știe și să le controleze pe fetele lor.”

Ministerul Sănătății și al Justiției au interzis testele de virginitate, efectuate la cererea părinților. Dar testele vor putea fi cerute de autorități în cazul unei suspiciuni de abuz. Vicepreședintele Societății de obstetrică și ginecologie, Radu Vlădăreanu, spune că testele de virginitate sunt apucături medievale.

Radu Vlădăreanu: ”Medical vorbind o știm și noi, cred că a spus-o și OMS-ul, nu poți să certifici că cineva este sau nu este virgină. Este o aberație medicală și și așa, traumatismul la care este supus tânăra fată sau mai în vârsta fată, este greu de acceptat.”

Vizita la ginecolog poate fi invazivă și pentru adulți

Aproximativ 1.000 de fete minore erau supuse testelor de virginitate în fiecare an. Experții spun că și pentru o femeie adultă, o vizită la ginecolog poate să fie invazivă. Cu atât mai mult pentru un copil.

Andrada Cilibiu, Centrul Filia: ”Nici virginitatea ca concept nu are nicio valoare științifică sau medicală, ci mai degrabă o valoare socială. Vedem de foarte multe ori, mai ales în societățile patriarhale faptul că valoarea unei femei este dată de calitatea aceasta a virginității.”

2% dintre procedurile efectuate de către Institutul de Medicină Legală erau teste ale virginității. Chiar dacă acum sunt ilegale, pentru Andreea Ionescu măsura nu este suficientă. Spune că părinții care și-au supus copiii asupra acestui abuz ar trebui să explice gestul.

Andreea Ionescu, Asociația Părinții Cer Schimbare: ”Cred că această măsură ar trebui urmată de sesizarea protecției copilului sau de alte organisme care pot să vadă ce se întâmplă în familia respectivă pentru că trebuie să ne imaginăm, de ce vrea un părinte să ducă copilul la aceste controale? Ce va urma după?”

Organizația Mondială a Sănătății spune că testele de virginitate reprezintă un act de violență, împotriva drepturilor omului, dar procedura există încă în alte țări europene precum Suedia, Olanda sau Spania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE