Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere. Mai multe ONG-uri au lansat o campanie împotriva acestor teste

Publicat de: Euronews

Institutul de Medicină Legală Mina Minovici elimină practica testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice, indiferent de vârsta persoanei care se prezintă la Camera de Gardă a INML-MM.

Astfel, examinarea himenului de către medicul legist în INML-MM pentru a constata virginitatea și eliberarea unui document doveditor sunt interzise, se arată în documentul publicat de jurnalista Diana Oncioiu pe Facebook.

Cum se va proceda în cazul unei infracțiuni?

“În cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual, raport sexual sau oricăror alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, se aduce la cunoștință solicitantului că examinarea medico-legală genitală se va efectua numai în procedură oficială la solicitarea poliției, medicilor legiști revenindu-le obligația de a anunța de îndată organele judiciare”, transmite INML-MM.

Campanie împotriva testelor de virginitate

Mai multe ONG-uri au lansat o campanie împotriva testelor de virginitate. Aparent un obicei din vremuri apuse, aproximativ 1.000 de fete din România erau supuse anual testelor care le umileau.

Până la această decizie, testele virginității au fost legale în România și nu doar în cazul unei anchete penale.

Familiile cereau intervențiile

"Se întâmplă aceste solicitări din cadrul familiei, decizia familiei, a parinților. Copilul fiind minor, care din motive diverse a întârziat acasă, există suspiciuni cu privire la starea de virginitate a fetiței respective și atunci părinții o aduc", spunea George Curcă, președinte al Institutului Național de Medicină Legală.

Campania a atras atenția asupra concepției învechite care spune că femeia trebuie să fie imaculată înainte de căsătorie, pentru că altfel își pierde valoarea.

"Prin această petiție și această campanie, numită «de Netestat», sperăm să deconstruim acest mit al virginității și vrem ca oamenii să înțeleagă că virginitatea nu există și că este un construct social", explica Roxana Niță, director de creație DDB.

Procedură intruzivă

Testele de virginitate reprezentau 2% din examinările Institutului de Medicină Legală. În urma lor, fetele primeau certificate de virginitate. În cazul în care o minoră nu era virgină, începea coșmarul. Poliția era anunțată de îndată, indiferent de caz sau context.

"În acest tip de examinare, în care copilul sau fetița este adusă, pentru a face proba adevărului prin această examinare genitală, este, după părerea mea, o încălcare a drepturilor fundamentale", mai preciza George Curcă.

Organizația Mondială a Sănătății a arătat că este o procedură invazivă care merge împotriva drepturilor omului. Testul există și în alte țări europene precum Suedia, Olanda sau Spania.

"E important să renunțăm la astfel de teste, nu doar pentru că nu sunt eficiente, nu sunt relevante, dar cel mai rău efect pe care îl au este că predispun la abuzuri ulterioare și la comportamente ascunse", potrivit psihoterapeutului Anda Păcurar.

Fetele se feresc să discute cu părinții

Discuțiile despre virginitate și viață sexuală sunt, de cele mai multe ori, considerate subiecte tabu în societatea noastră. Totuși, există școli în care profesorii nu se feresc de educația sexuală.

“Am avut noroc și cu școala la care ea activează, pentru că în jurul clasei a 2-a, a 3-a s-a deschis un pic subiectul despre educație sexuală. Iar eu am preluat acasa și am considerat ca e important să vorbim deschis despre lucrul acesta, pentru că le voi proteja așa mult mai bine față de ce va urma mai tarziu”, povestește un părinte.

Ingrid Zlotea, președinte Girl UP România, spune că la organizație primește des întrebări de la fete care nu au posibilitatea de a discuta cu părinții astfel de subiecte. Printre cele mai frecvente întrebări pe care sunt referitoare la avort sau anticoncepționale.

"Prin faptul că trebuie să ne contacteze pe noi, niște persoane pe care nu le știu și doar dețin o pagină de informare, ne arată că nu au acces la persoane la care pot avea încredere în comunitatea lor", spunea Ingrid Zlotea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE