Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România nu reușește să absoarbă banii europeni pentru Transporturi: ”Puteau fi accesați bani pentru sistemul feroviar din 2021”

România nu a accesat banii europeni pentru sectorul Transporturi, a declarat fostul comisar european, Corina Crețu, în direct la Euronews.

Corina Crețu a atenționat, din nou, că România are la dispoziție fonduri importante pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.

Fonduri care puteau fi accesate de aproape doi ani

”Am atras atenția în nenumărate rânduri asupra faptului că România, din păcate, deține recordul în ceea ce privește mortalitatea în domeniul de transport, pe autostrăzi, dar și în domeniul feroviar.

În domeniul feroviar, foarte multă lume a abandonat acest mijloc de transport, care ar trebui să redevină foarte popular, tocmai pentru faptul că nu s-au făcut investiții majore.

Pentru 2014-2020 eu am aprobat acel proiect la Arad, care se află în plină desfășurare, desigur, cu mari întârzieri din păcate, de 1,2 miliarde de euro. Nu este normal ca banii europeni să se fie cheltuiți pentru un singur mare tronson.

La ora actuală mai avem programul operațional ”Transport”, care are 9,4 miliarde de euro, care putea fi cheltuit de la 1 iulie 2021, când am aprobat în Parlament regulamentul dar nu știu de ce programele operaționale nu au fost lansate.

Din ceea ce știu eu, că e o lipsă de transparență totală din partea autorităților române, dar din ceea ce știu de la Comisia Europeană sunt probleme în ceea ce privește funcționalitatea autorităților de management, iar de la PNRR avem fonduri foarte generoase.

Avem 3,5 miliarde numai pentru cale ferată și 3,1 miliarde pentru sistemul rutier”, a declarat Corina Crețu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE