Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România devine tot mai „verde”. Se va construi o nouă fabrică de baterii pentru mașini electrice

România va avea o nouă fabrică de baterii pentru mașinile electrice, anunță ministrul Economiei, Florin Spătaru. Este modul Guvernului de a încuraja investitorii, dar și populația să-și cumpere mașini electrice pentru a reduce poluarea. Anunțul a fost făcut la Salonul Auto de la București, acolo unde, ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a plimbat cu bicicleta electrică.

Mașinile electrice reprezintă viitorul, iar România este gata să atragă investiții majore în acest sens, conform ministrului Florin Spătaru.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: „Discuțiile pe care le am în acest moment duc în direcția unor investiții majore în producția de baterii. Nu vreau să vă dau date foarte optimiste, dar eu sper că am putea să semnăm un astfel de acord de principiu pentru începerea unei investiții până la sfârșitul acestui an.”

În România se produc baterii electrice la Brașov și la Cernica

În acest moment, în România se produc baterii electrice la Brașov și la Cernica, dar nu la o scară atât de mare. De asemenea, și la Brăila va începe construcția unei fabrici pentru baterii, în 2023. Ministrul mediului, Tanczos Barna, este un susținător al mobilității electrice.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Mobilitatea mea personală, în București, este în proporție de 99%, fără amprentă de carbon. Asta înseamnă că folosesc, foloseam destul de des metroul, până când am primit o trotinetă electrică.”

Decanul Facultății de Transporturi, Ilona Costea, spune că expansiunea mașinilor electrice va genera și o nevoie de specialiști în acest domeniu. Universitatea Politehnica încearcă să țină pasul cu această evoluție.

În România sunt înmatriculate circa 13.000 de mașini full-electrice

Ilona Costea, decanul Facultății de Transporturi: „Am introdus un număr foarte mare, șapte discipline legate de vehiculele electrice. Acestea au fost în urma consultărilor cu mediul economic.”

Începând cu anul 2024, la uzina Ford de la Craiova va fi produs primul automobil electric în România. În 2022 s-au cumpărat cu 60% mai multe mașini electrice, la nivel global, comparativ cu anul precedent. La ora actuală, în România sunt înmatriculate circa 13.000 de mașini full-electrice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE