Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România depune memorandumul inițial pentru aderarea la OCDE

Memorandumul iniţial privind accederea Românei la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va fi depus, joi, la Paris, anunţă premierul Nicolae Ciucă.

În debutul şedinţei de guvern de miercuri, prim-ministrul a mulţumit ministerelor şi instituţiilor implicate în realizarea memorandumului.

"Mulţumesc tuturor ministerelor şi instituţiilor implicate, pentru modul în care au înţeles să îşi îndeplinească sarcinile ce le-au revenit în întocmirea şi realizarea memorandumului iniţial pe care mâine, 15 decembrie, îl vom depune la sediul OCDE de la Paris. Este un demers naţional, pe care l-am asumat încă de la începutul guvernării. Pe parcursul acestui an, în luna iunie, am reuşit să obţinem aprobarea foii de parcurs. Iată că astăzi, până la finele anului, putem să anunţăm că mâine vom depune memorandumul iniţial, document foarte important, de care depinde coerenţa parcursului până la momentul derulării acelor etape de clarificare şi verificare pentru îndeplinirea standardelor OCDE. Iar în final, să putem să facem parte din rândul ţărilor care asigură 90% din volumul total de investiţii străine la nivel mondial", a spus premierul. 

Aderarea României la OCDE, un pas important

Luca Niculescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Coordonator Național pentru procesul de aderare a României la OCDE, a declarat pentru Euronews România că perspectivele aderării României la OCDE sunt foarte bune și a evidențiat rolul important al OCDE pentru România, spunând că, după NATO și UE, OCDE reprezintă încă o "ancoră foarte puternică de stabilizare" a României.

"Este un proiect al întregii societăți din România și asta s-a văzut în toate demersurile făcute în ultimii 18 ani, pentru aderare. Aș spune că OCDE, după NATO și UE, reprezintă încă o ancoră foarte puternică de stabilizare a României, despre locul în care vrem să fim, a valorilor democratice, a economiilor puternice, transparente și a țărilor cu care împărțim aceleași principii.

Sunt 38 de țări, care schimbă între ele cele mai bune practici, de pe toate continentele, din Europa, dar și din Australia, Noua Zeelandă, SUA. E un for de schimburi de decizii, de setări de standarde. E cel mai important forum de acest fel din lume. Perspectivele aderării sunt bune. Există o mare convergență între toate formațiunile politice, dar și cu sindicatele, patronatele. Procesul a început în forță și, în fiecare zi, avem discuții cu reprezentanții OCDE pentru a avansa cât mai repede și mai bine, pentru a fi un proces de aderare temeinic", a spus Luca Niculescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE