Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

EXCLUSIV. Ambasadorul Luca Niculescu, la Euronews: „Relațiile cu Franța sunt excelente. Cooperarea militară va crește”

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, a vorbit la Euronews despre relațiile dintre cele două state și despre prezența economică și militară a Franței în țara noastră.

Franţa este alături de România în contextul crizei războiului din Ucraina, a transmis, joi, secretarul de stat responsabil pentru Dezvoltare, Francofonie şi Parteneriate internaţionale în cadrul Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Chrysoula Zacharopoulou, la recepţia de la Bucureşti de Ziua Naţională a Franţei, la care participă şi premierul Nicolae Ciucă.

Luca Niculescu: „Doamna secretar de stat a ajuns în România și a trecut pe la Ambasadă. Am avut o discuție despre mizele puternice ale relației noastre, inclusiv cu aceste evoluții din ultimele luni, privind desfășurarea forțelor franceze în România. Este o desfășurare care a fost anunțată încă de la începutul anului de Emmanuel Macron, după un dialog susținut cu Klaus Ioannis, în ianuarie, anul trecut. Ea are loc în cadrul NATO. Franța e națiune cadru în gruparea de forțe NATO de pe teritoriul României. Sunt câteva sute de militari francezi în România, iar pe unii dintre ei am avut ocazia să-i vedem astăzi, câteva zeci sau sute de soldați francezi, care tocmai se întorseseră din misiunea din România. Am avut ocazia sa discut cu ei și erau foarte încântați de primirea din România, de felul în care s-au antrenat cu soldații francezi și toată comunicarea pe care au avut o cu românii. Numărul lor va crește, după cum a anunțat Franța, la Summitul NATO de la Madrid. Cooperarea militară dintre Franța și România e excelentă și aș spune că e cea mai mare prezență militară în România, de la Primul Război Mondial, cu 2.000 de oameni. În curând, s-ar putea să avem mai mulți soldați în România decât am avut acum peste 100 de ani.”

Aderarea României la OCDE

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța a apreciat că perspectivele aderării României la OCDE sunt foarte bune și a evidențiat rolul important al OCDE pentru România, spunând că, după NATO și UE, OCDE reprezintă încă o „ancoră foarte puternică de stabilizare” a României.

„Este un proiect al întregii societăți din România și asta s-a văzut în toate demersurile făcute în ultimii 18 ani, pentru aderare. Aș spune că OCDE, după NATO și UE, reprezintă încă o ancoră foarte puternică de stabilizare a României, despre locul în care vrem să fim, a valorilor democratice, a economiilor puternice, transparente și a țărilor cu care împărțim aceleași principii. Sunt 38 de țări, care schimbă între ele cele mai bune practici, de pe toate continentele, din Europa, dar și din Australia, Noua Zeelandă, SUA. E un for de schimburi de decizii, de setări de standarde. E cel mai important forum de acest fel din lume. Perspectivele aderării sunt bune. Există o mare convergență între toate formațiunile politice, dar și cu sindicatele, patronatele. Procesul a început în forță și, în fiecare zi, avem discuții cu reprezentanții OCDE pentru a avansa cât mai repede și mai bine, pentru a fi un proces de aderare temeinic”, a spus Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.

Cooperarea dintre România și Franța, din punct de vedere economic

„Franța e unul dintre cei mai puternici investitori în România. Chiar și în perioada crizei precedente, niciunul dintre marii investitori francezi nu a părăsit România. Întreprinderile franceze se țin bine, în România. Există o mână de lucru calificată. Sunt convins că aceste relații vor crește, ca numărul investițiilor franceze în România va crește. Avem întâlniri dese la Ambasadă cu societăți franceze care vor să vină în România și cu societăți române care vin în Franța, pentru că, de ceva vreme, drumul nu e unidirecțional. Există societăți romanești în domeniul IT și al construcțiilor, care vin și se instalează în Franța și fac o impresie foarte bună și cifre de afaceri foarte mari. Relațiile noastre economice ajunseseră la un schimb de aproape 10 miliarde de euro, înainte de pandemie. Foarte curând, aceasta cifră sper sa fie atinsă și depășită. Interesul pentru România e în creștere, din mai multe puncte de vedere. Criza provocata de COVID-19 face ca mai multe întreprinderi de pe alte continente să dorească să revină mai aproape de Europa, iar România este o destinație foarte bună. Există unele investiții strategice și-n contextul războiului. Există un interes mai mare, vizibil, de acum șase luni, de când România a fost invitată să adere la OCDE, investițiile străine au crescut atunci vizibil în România. Nu numai interesul francez a crescut”, a menționat Luca Niculescu.

România și Franța, în context cultural

„Franța e un aliat natural pentru România, și la fel, România pentru Franța. Schimburile economice sunt foarte bune. În această seară la Tur Eiffel va cânta Orchestra Națională a Franței, condusă de un român, de Cristian Măcelaru. A existat acel sezon excepțional, în 2019, România-Franța, în care am văzut sute de manifestări românești, la Paris. Vor mai exista și alte proiecte majore în domeniul cultural. Avem ocazia să traversăm unul dintre cele mai bune momente ale relației noastre bilaterale, în cadrul european și multilateral”, a punctat ambasadorul român.

Luca Niculescu, la final de mandat

„Timp de peste șase ani am făcut tot ce am putut ca această relație atât de specială dintre România și Franța să fie și mai puternică, pentru că nu există un domeniu în care relația să nu fie specială. Sunt legături între oameni, între orașe și sate înfrățite. Îmi vor lipsi întâlnirile cu oamenii, români și francezi care fac atâtea ca legătura noastră să fie și mai bună și unii o fac într-un mod atât de modest și discret și au rezultate extraordinare. Sunt foarte mulțumit cu tot ce s-a întâmplat în acești ani. Și mulțumesc pentru încrederea care mi-a fost acordată”, conchide Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.

Distribuie

Taguri