Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron, de Ziua Franței: „Războiul din Ucraina va dura. Trebuie să ne pregătim să ne descurcăm fără gazul rusesc”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat joi că războiul din Ucraina „va dura'' şi că francezii „trebuie” să se pregătească pentru întreruperea totală a livrărilor de gaz rusesc, de care Moscova se foloseşte ca de o '„armă de război", informează AFP, citată de Agerpres.

„Trebuie să ne pregătim cu toţii pentru aceea că războiul va dura. Vara şi începutul toamnei vor fi, fără îndoială, foarte dure", a declarat şeful statului francez, în cadrul primului său interviu televizat din cel de-al doilea mandat al său, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

În condiţiile în care războiul din Ucraina afectează creşterea economică şi alimentează o explozie a preţurilor energiei şi produselor alimentare, „trebuie să ne pregătim să ne descurcăm fără gazul rusesc", a atenţionat Macron, anunţând că statul francez va elabora un „plan de sobrietate" energetică.

Anterior, preşedintele Macron a asistat sub un soare strălucitor la parada militară de ziua Franței, într-un context strategic marcat de revenirea războiului în Europa.

În total, circa 6.300 de persoane au mărşăluit în acest an în faţa unei mulţimi adunate de-a lungul traseului. Spectacolul a mobilizat 64 de avioane, o dronă, 25 de elicoptere, 200 de cai şi 181 de vehicule motorizate.
Parada militară s-a deschis cu drapelele celor nouă ţări străine invitate, majoritatea vecine Rusiei sau Ucrainei: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE