Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța: Întreruperea totală a livrărilor de gaze ruseşti ridică probleme

Guvernul de la Paris se pregăteşte de o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti, pe care o vede ca fiind cel mai probabil scenariu în planificarea sa, a afirmat duminică ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Energia nucleară în Franța

În condiţiile în care aproximativ 17% din aprovizionarea sa vine din Rusia, Franţa este mai puţin dependentă de gazele ruseşti decât unele state vecine, dar Executivul pregăteşte planuri de urgenţă.

Întreruperea reprezintă o problemă deoarece producerea de energie nucleară în Franţa nu face faţă cererii, iar multe reactoare sunt închise pentru lucrări de mentenanţă.

„Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti este o posibilitate reală  şi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu. Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu,” a afirmat Bruno Le Maire.

Acesta a explicat că prima linie de apărare este reducerea consumului de către gospodării şi companii, apoi construirea unei noi infrastructuri, cum ar fi o instalaţie plutitoare pentru regazificarea livrărilor de gaze naturale lichide din străinătate.

Mai drastic, Guvernul analizează fiecare companie pentru a vedea unde poate fi forţată o producţie mai scăzută pentru a economisi energia, dacă va fi necesar, a adăugat ministrul francez de Finanţe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE