Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România are un singur consilier școlar la fiecare 1.000 de elevi. Cum îi ajută specialiștii pe elevi să își descopere domeniul în care vor să lucreze

Pentru mulți tineri, consilierii școlari sunt un real ajutor în descoperirea pasiunilor și a viitorului. Testele care evaluează aptitudinile liceenilor îi ajută pe aceștia să-și aleagă domeniul în care vor să lucreze. În România avem, însă, doar un consilier la 1.000 de elevi, iar unii părinți sunt reticenți să-și lase copiii să facă teste care să le evalueze competențele, spun psihologii.

Maria are 19 ani și este în perioada bacalaureatului. I-a luat aproape doi ani să-și dea seama ce vrea să facă în viitor. 

Maria Badea, elevă: Am făcut un astfel de test, în momentul în care mă simțeam foarte pierdută, din punct de vedere al carierei, și a arătat în proporție de 97%, dacă țin minte bine, domeniul medical. Și am spus okay, nu pot să contest, asta voi face.

Părinții au încurajat-o să caute și să descopere ce îi place cu adevărat, fără să o influențeze în vreun fel.

Lidia Badea, mamă: I-am ascultat, în primul rând, dorințele. Am invitat-o să împărtășească. Am lucrat cu mine personal la a înlocui controlul cu încrederea, pentru că ce-mi este mie potrivit, s-ar putea să nu-i fie altuia potrivit.

Avantajele testelor care evaluează competențele elevilor

Consilierii școlari spun că este important să îi auzim pe copii când spun ce își doresc, iar testele care le evaluează interesele și aptitudinile, precum Testul Holland, pot să fie de ajutor.

Diana Ioaneș, psiholog: Merge pe a evalua capacitatea elevului, capacitățile cognitive, inteligența numerică, inteligență lingvistică, memoria și viteza de prelucrare a datelor, raționament concret, abstract, deci faci niște măsurători, un fel de test de inteligență.

Dar nu toți părinții îi lasă pe copii să facă astfel de teste. De exemplu, la școala la care este consilier psihologic, Diana Ioaneș a avut doar 30 de copii înscriși la testul Holland din 100.

Diana Ioaneș, psiholog: Părinții se tem să nu fie deturnați copiii lor de la orientarea în carieră pe care au făcut-o ei. Părinții n-au încredere în noi.

Psihologii spun că dacă părinții își forțează copiii într-o anumită direcție, aceștia pot să ajungă frustrați, anxioși sau depresivi. Este important să-i lăsăm să descopere ce vor să lucreze.

Răzvan Manea, elev: Am ales să studiez astrofizică. Nu pot să spun că părinții mi-au deschis pasiunea către astrofizică, dar m-au lăsat să experimentez mai multe domenii și m-au susținut în domeniul în care mi s-a părut mie că-mi place cel mai mult.

România are un consilier școlar la fiecare 1.000 de elevi. Ministerul Educației spune că vrea să crească numărul angajaților, astfel încât să ajungem la un consilier la 800 de elevi. De exemplu, în Bulgaria sunt doi consilieri școlari la fiecare aproximativ 400 de elevi. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE