Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România ar vrea să intre în Schengen până la finalul anului. Deputat USR: ”Guvernul nu are o înțelegere serioasă despre pașii care trebuie făcuți”

România ar trebui să fie primită în spațiul Schengen în momentul în care Spania va prelua președinția Consiliului UE, adică la jumătate anului 2023, a declarat, joi, în direct la Euronews România, deputatul PSD, Laurențiu Gîdei. La rândul său, parlamentarul liberal Gabriel Avrămescu consideră că atât România, cât și Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice pentru a accede la spațiul comunitar european, însă ”a fost doar o chestiune de voință politică” faptul că Austria s-a opus aderării țării noastre la ultimul consiliu JAI.

În schimb, deputatul USR, Cristina Prună, a acuzat Guvernul ”nu are o înțelegere serioasă despre pașii care trebuie făcuți pentru ca România să fie în Schengen anul acesta cât mai repede”, Invitată în studioul Euronews România, Cristina Prună a avertizat că, prin refuzul de a discuta cu jurnaliștii români, ministrul austriac de Interne ar fi dat de înțeles că ”încă nu are un răspuns serios dacă România va adera la Schengen prin votul Austriei”:

”Nu vom intra în Schengen dacă nu ne vom apleca serios asupra acestei probleme. Faptul că Lucian Bode merge la Bruxelles și declară că România l-a mai văzut la finalul anului trecut. (...)

Demersuri de genul acesta - îl invităm pe cancelarul austriac, dar nu ne culcăm pe o ureche că spune cancelarul că nu vine sau nu răspunde.

Faptul că (ministrul austriac de Interne) nu a stat de vorbă cu jurnaliștii români este un lucru îngrijorător. Asta înseamnă că încă nu are un răspuns serios dacă România va adera la Schengen prin votul Austriei.

Cred că Guvernul României trebuie să înceapă o campanie asiduă de promovare a acestei aderări la Schengen”, a declarat Cristina Prună (USR), la Euronews România.

Cristina Prună a subliniat că diplomația României ar trebui să facă demersuri ”cu parlamentarii, cu Guvernul, inclusiv cu presa din țările respective”, care s-au opus aderării țării noastre la spațiul Schengen.

”Noi trebuie să mergem pe toate fronturile și să nu ne blocăm doar la Austria. Să ne aducem aminte de votul Olandei, despre discuțiile despre Suedia. Problema nu este doar într-o singură țară.

Asta ar trebui să facă diplomația românească. Să meargă și să găsească acele canale de comunicații - cu parlamentarii, cu Guvernul, inclusiv cu presa din țările respective.

La trei luni de când României i-a fost refuzată aderarea la Spațiul Schengen, Guvernul României nu are o înțelegere serioasă despre pașii care trebuie făcuți pentru ca România să fie în Schengen anul acesta cât mai repede”, a mai spus Cristina Prună.

Laurențiu Gîdei, deputat PSD: ”În Europa este un curent favorabil României”

Invitat la dezbaterea din studioul Euronews România, deputatul PSD, Laurențiu Gîdei, a afirmat că „eforturile diplomației românești sunt multiplicate, chiar dacă nu mai ies membrii Guvernului pentru a discuta tot ce fac”.

În Europa este un curent favorabil României pentru că toți își dau seama că au de câștigat dacă România și Bulgaria vor intra în spațiul Schengen, mai ales în contextul internațional în care ne aflăm acum.

Demersul făcut de ministrul Bode este unul de apreciat, este un demers de bun simț. Nimeni se aștepta până să iasă domnul Bode să spună acest lucru, nu se aștepta ca la JAI că va fi o discuție despre România.

Iată că este o discuție despre România și avem convingerea și eforturile tuturor europarlamentarilor, tuturor politicienilor să fie atunci când Spania va prelua președinția UE să fie cu siguranță primită în spațiul Schengen (...)

E doar o chestiune de timp. Chiar dacă îmi permit să mă hazardez, România va fi în Spațiul Schengen”, a afirmat Laurențiu Gîdei.

Deputatul social-democrat își pune speranța că România va putea adera la Schengen în momentul în care Spania va prelua președinția UE.

”Până când va avea președinția Spania, în Austria vor mai fi alegeri și lucrurile se vor mai putea schimba politic la acest stat care ne-a fost defavorabil privind aderarea la Schengen”, a afirmat el.

Gabriel Avrămescu, deputat PNL: ”Anul 2023 va fi anul în care vom adera la Schengen”

De asemenea, deputatul PNL Gabriel Avrămescu a respins scenariul decuplării României de Bulgaria deoarece acest lucru ar implica întrunirea altor condiții tehnice.

”E clar că anul 2023 va fi anul în care vom adera (la Spațiul Schengen) pentru că toate statele vor ajunge la concluzia că atât România, cât și Bulgaria îndeplinesc condițiile tehnice.

A fost doar o chestiune de voință politică. Aș vrea să vă spun că în luna februarie a avut loc o întrevedere a ambasadorului României la Viena cu ministrul de Interne în acest sens.

A menționat și doamna Prună acea deplasare făcută de reprezentanții Parlamentului României la Viena, pentru a convinge reprezentanții statului austriac că România îndeplinește toate condițiile și că România nu se află pe această rută de migrație din Balcanii de Vest.

În momentul de față, orice idee de a decupla România de Bulgaria ar însemna cu totul alte criterii tehnice care vor trebui îndeplinite, așa cum acest pachet a fost negociat de la început. A fost ca cele două state, atât România, cât și Bulgaria să adere împreună la Spațiul Schengen”, a explicat Gabriel Avrămescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE