La alegerile prezidențiale de duminică, este importanți să știți unde se pune corect ștampila pe buletinul de vot, pentru a nu risca anularea votului.
Pentru scrutinul prezidențiale, alegătorii vor primi un singur buletin de vot, cu o singură filă, care va conține numele celor doi candidați din turul 2.
Urmărește pe euronews.ro:
LIVE Alegeri prezidențiale România 2025, turul 2
Prezența la vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 2
Prezența la vot în diaspora în turul 2, alegerile prezidențiale 2025
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024
Veți putea vota pentru numai unul din 2 candidați din turul doi al alegerilor prezidențiale 2025, pentru ca votul să fie valid.
Unde se pune corect ștampila de vot
Pentru ca votul să nu fie anulat, trebuie ca ștampila de vot să fie aplicată în așa fel încât opțiunea de vot să fie evidentă.
Astfel, este valabil votul:
- ștampila cu mențiunea „VOTAT’’ este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
- ștampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opțiunea alegătorului este evidentă;
- ştampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater;
- ştampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată de mai multe ori, atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater;
- ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletinul de vot).
În ce condiții este anulat votul
Este important să știți că voturile nule nu sunt luate în calcul atunci când sunt numărate voturile valabil exprimate, după închiderea urnelor.
Votul este anulat dacă:
- pe buletinul de vot nu a fost aplicată ștampila de control a biroului electoral al secției de votare, până la înmânarea acestuia către alegător;
- buletinele de vot au alt model decât cel legal aprobat;
- pe buletinele de vot nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ”VOTAT”;
- pe buletinele de vot ştampila cu menţiunea „VOTAT" este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora, inclusiv în situația în care una dintre impresiunile unei ștampile a fost tăiată olograf sau există înscrieri olografe numai cu privire la valabilitatea uneia dintre acestea;
- ștampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului și atinge un alt patrulater;
- pe buletinele de vot a fost aplicată o ștampilă cu mențiunea „VOTAT" care are alt model decât cel legal aprobat.
Ce faci dacă greșești votul
În situația în care greșești votul, e bine de știut că ai dreptul să ceri un alt buletin de vot, însă trebuie să respecți anumite reguli.
Dacă ai constatat că ai greșit votul (ai aplicat din greșeală ștampila de vot pe numele unui alt candidat, ai ștampilat în afara patrulaterului sau ai deteriorat buletinul) trebuie să anunți președintele secției de votare sau un membru al biroului electoral.
Nu introduce buletinul de vot în urnă, nu încerca să-l ascunzi sau să-l distrugi, ci predă-l personal membrului biroului electoral.
Buletinul de vot va fi anulat, iar tu vei primi un alt buletin de vot, pentru a-ți putea exercita corect votul.
Atenție, însă. Dacă vei greși și a doua oară, nu vei mai putea primi un alt buletin de vot. Legea permite un singur buletin de vot nou în caz de greșeală.