Vot 2025. Întrebări și răspunsuri pentru alegători înainte de alegerile prezidențiale din 4 mai

4 și 18 mai 2025 sunt cele două zile în care românii sunt chemați la urne pentru a alege următorul președinte al României. Pentru ca procesul să fie cât mai clar pentru alegători, Euronews România a adunat cele mai frecvente întrebări pe care alegătorii le-ar putea avea cu privire la ziua votului, alături de răspunsuri utile.

Ce se întâmplă dacă îmi uit buletinul acasă?

Nu poți vota fără un document de identitate valabil, adică unul din următoarele:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Actul de identitate trebuie prezentat operatorului de calculator, odată ajuns în secția de votare, pentru verificarea identității alegătorului și a faptului că nu a mai votat în ziu respectivă.

Așadar, dacă uiți buletinul acasă, va trebui să te întorci pentru a-l aduce la secția de votare.

Documentul de identitate trebuie prezentat în original, nu copie.

Pot vota dacă sunt într-un alt oraș?

La alegerile prezidențiale 2025 poți vota la orice secție de votare din România, dacă în ziua votului nu te afli în localitatea de domciliu sau de reședință. În acest caz, vei vota pe liste supliementare.

Pot vota cu pașaportul?

Dacă votezi și ai domiciliul în România, nu vei putea vota cu paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar, ci doar cu următoarele documente de identitate:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Ce fac dacă am buletinul expirat?

La secția de votare, trebuie să prezinți un document de identitate valabil, pentru a putea vota. Dacă documentul tău de identitate este expirat, trebuie să îl reînnoiești înainte de data votului. Fără un act de identitate valid, nu vei putea fi înscris în listele electorale și, implicit, nu vei putea vota.

Cât timp durează procesul de vot?

În principiu, procesul de vot durează câteva minute, însă timpul poate crește, dacă la secția de votare este coadă. Procesul de vot este unul foarte simplu: ajungi în secția de votare, prezinți documentul de identitate, semnezi pe lista electorală în dreptul numelui tău, primești buletinul de vot și ștampila, intri în cabina de vot, aplici ștampila pe candidatul pe care vrei să-l votezi, apoi ieși din cabina de vot, introduci buletinul de vot în urnă, predai ștampila și îți iei înapoi documentul de identitate.

Pot să votez în străinătate ca turist?

Dacă în ziua votului nu ești în România, poți vota la orice secție din străinătate, indiferent dacă ai sau nu domiciliul sau reședința în străinătate. În această situație, vei vota pe liste suplimentare.

Cum funcționează urna mobilă?

Alegătorii care, din motive obiective (boală, invaliditate, atestate prin documente) nu se pot deplasa la secția de votare în ziua votului, vor putea vota cu ajutorul urnei speciale/mobile la alegerile prezidențiale 2025.

Cererea de vot prin intermediul unei speciale se depune la secția de votare la care este arondat alegătorul care solicită acest lucru. Cererea se depune cu o zi înaintea votului, între orele 18:00-20:00.

Cererea trebuie să aibă alăturate copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverinţa eliberată de medicul de familie al alegătorului.

În ziua alegerilor, o echipă formată din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, cu urna specială și materialele necesare votării.

Pot merge însoțit în cabina de vot?

În cabina de vot nu poate intra decât persoana care votează. Cu toate acestea, dacă din motive bine întemeiate, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poți vota singur, atunci ai dreptul să chemi în cabina de votare o persoană care să te ajute.

Persoana care te ajută nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Se poate anula un vot dacă greșesc?

Îți poți anula votul dacă greșești, însă trebui să sesizezi greșeala membrilor biroului electoral înainte de a introduce buletinul de vot în urnă. În această situație, vei primi un nou buletin de vot, iar cel greșit va fi anulat și menționat într-un proces-verbal. Atenție, însă. Vei putea doar o singură dată să primești un nou buletin de vot, în cazul unei greșeli.

Ce înseamnă un buletin de vot nul?

Buletinul de vot este considerat nul dacă:

  • nu are aplicată ștampila „VOTAT” pe niciun candidat;
  • are aplicată ștampila pe mai mulți candidați;
  • are aplicată ștampila în afara patrulaterului.

Pot vota după închiderea secțiilor de votare?

Vei putea vota după ora României 21:00, ora închiderii secțiilor de votare, numai dacă în acel moment te afli la coadă pentru a vota. În această situație, membrii biroului electoral:

  • numără alegătorii aflați la rând la ora locală 21:00 sau la ora locală a României 21:00, după caz;
  • înmânează bonuri de ordine alegătorilor aflați la rând la ora locală 21:00 sau la ora locală a României 21:00, după caz, pe care s-a aplicat ștampila de control a secției de votare sau echivalentul acesteia, după caz;
  • consemnează numărul alegătorilor aflați la rând într-un proces-verbal constatator;
  • predau procesul-verbal președintelui biroului electoral al secției de votare care comunică, de îndată, prin orice mijloc, biroului electoral județean, biroului electoral al sectorului municipiului București sau biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, după caz, numărul alegătorilor aflați la rând;
  • rămân în afara localului de vot pentru a monitoriza ordinea de acces în cadrul acestuia;
  • interzic altor persoane să se așeze la rând pentru a-și exercita dreptul de vot ulterior orei locale 21:00 sau orei locale a României 21:00, după caz.

Există posibilitatea să votez online?

Nu, la alegerile din România votul se exercită numai fizic, prin prezentarea la secția de votare cu documentul de identitate valid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE