Ce se întâmplă dacă greșești votul. De câte ori poți cere un nou buletin de vot

La alegerile prezidențiale 2025, alegătorii vor primi un buletin de vot, care va conține numele tuturor celor 11 candidați înscriși și validați în cursa electorală.

Ce este un vot valid

Votul este considerat valid dacă:

  • ștampila cu mențiunea „VOTAT’’ este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
  • ștampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opțiunea alegătorului este evidentă;
  • ştampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater;
  • ştampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată de mai multe ori, atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater;
  • ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletinul de vot).

Ce faci dacă greșești votul

În situația în care greșești votul, e bine de știut că ai dreptul să ceri un alt buletin de vot, însă trebuie să respecți anumite reguli.

Dacă ai constatat că ai greșit votul (ai aplicat din greșeală ștampila de vot pe numele unui alt candidat, ai ștampilat în afara patrulaterului sau ai deteriorat buletinul) trebuie să anunți președintele secției de votare sau un membru al biroului electoral.

Nu introduce buletinul de vot în urnă, nu încerca să-l ascunzi sau să-l distrugi, ci predă-l personal membrului biroului electoral.

Buletinul de vot va fi anulat, iar tu vei primi un alt buletin de vot, pentru a-ți putea exercita corect votul.

Atenție, însă. Dacă vei greși și a doua oară, nu vei mai putea primi un alt buletin de vot. Legea permite un singur buletin de vot nou în caz de greșeală.

Iată și cum arată buletinul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, din 4 mai 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE