Cum votezi la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 - turul 1. Procedura de vot, explicată pas cu pas

Primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 este organizat duminică, 4 mai. Alegătorii sunt chemați la urne pentru a vota pentru unul din cei 11 candidați înscriși și validați în cursa pentru funcția de președinte al României.

Pe cine votezi. Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale 2025

La alegerile prezidențiale 2025 au fost validați 11 candidați. Lista celor 11 candidați la alegerile prezidențiale 2025, în ordinea în care vor fi pe buletinul de vot din primul tur:

  1. George Simion (AUR)
  2. Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
  3. Elena Lasconi (USR)
  4. Cristian Terheș (PNCR)
  5. Lavinia Șandru (PUSL)
  6. Victor Ponta (independent)
  7. Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
  8. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
  9. John-Ion Banu (independent)
  10. Daniel Funeriu (independent)
  11. Nicușor Dan (independent)

Unde votezi. Cum găsești secția de votare

Alegătorii din România vor putea vota la una din următoarele secții de votare:

  • dacă în ziua votului se află în localitatea de domiciliu sau reședință, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa.
  • alegătorii cu domiciliul sau reședința în București vor vota numai la secția de votare la care este arondat. Nu pot vota în alt sector, însă pot vota la orice secție de votare aflată în alt județ, dacă nu se află în București în ziua votului.
  • dacă în ziua votului nu se află în localitatea de domiciliu sau reședință, poate vota la orice secție de votare din țară.
  • alegătorii cu mobilitate reducă vor putea vota la orice secție de votare care asigură accesibilitatea.

Alegătorii care în ziua votului se află în străinătate vot putea vota la orice secție de votare organizată în străinătate. Vor putea vota toți cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.

Alegătorii vor fi înscriși pe liste electorale suplimentare.

Alegătorii din România care nu știu unde votează pe 4 mai 2025 pot afla această informație accesând site-ul registrulelectoral.ro. Acolo, vor completa datele solicitate: CNP, nume de familie și codul captcha. Apoi, vor alege tipul alegerilor: Alegeri pentru Președintele României 2025 - tur I.

După completarea acestor date, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

Programul de vot în România și în străinătate

În România, va fi o singură zi de vot, duminică 4 mai 2025.

Programul secțiilor de vot din România a fost anunțat de Autoritatea Electorală Permanent. Astfel, votul va începe duminică dimineață, la ora 7:00, și se va termina la ora 21:00.

Programul de vot se poate prelungi, în situații excepționale, până la ora 23:59, dacă se constată că sunt alegătorii în secție de vot, precum și la rând, în afară sediului, așteptând să poată vota.

Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota: 2, 3 și 4 mai 2025. O schimbare față de precedentele alegeri: în ultima zi de vot, românii din străinătate nu vor mai putea vota după închiderea urnelor în România. Autoritățile române au luat această decizie pentru a evita eventualele încercări de a influența votul în țările unde votul continua după închiderea urnelor în România (de exemplu, SUA sau Canada).

  • 2 mai 2025: votul începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00.
  • 3 mai 2025: votul începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00.
  • 4 mai 2025: votul începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00 pentru alegătorii care sunt pe meridianul la est de România sau la ora României 21:00, la vest de România.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2025 - turul 1

Cu ce acte poți vota la alegerile prezidențiale 2025

În România, la alegerile prezidențiale alegătorii vor putea vota cu unul din următoarele documente, valabile în ziua votului:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

La secțiile de votare din străinătate, alegătorii români pot vota cu unul din următoarele documente, valabile în ziua votului:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;
  • paşaportul simplu temporar;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Cum votezi la alegerile prezidențiale 2025. Procesul efectiv de vot

Odată ajuns în secție de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va prelua datele și le va introduce în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Alegătorul va semna apoi în lista electorală și va primi buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2025 - primul tur și ștampila.

Votul se va desfășura în cabine închise. Alegătorul va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” pentru unul din cei 11 candidați la alegerile prezidențiale 2025.

Apoi, va ieși din cabina de vot, va introduce buletinul în urna de vot, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT. Precizare, pentru cei care și-au făcut și au intrat în posesie cărții electronice de identitate: pe cartea electronică de identitate a alegătorului nu se aplică timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT''

Ce nu ai voie să faci în secția de votare

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidențiale este interzisă, iar alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.

Propaganda electorală este interzisă. Alegătorii nu vor avea voie să poarte însemne electorale de orice fel (insigne, tricouri etc.). Potrivit legii electorale, campania se încheie sâmbătă, 3 mai, la ora 7:00 dimineața, iar orice propagandă electorală după această oră nu este permisă.

Nu ai voie să influențezi votul unei alt alegător sau să îndemni alegătorii să voteze un anumit candidat.

Nu poți vota în locul unei alte persoane. Operatorul de calculator va verifica identitatea alegătorului în sistemul electronic, pe baza actului de identitate.

După exercitarea votului, buletinul trebuie introdus în urnă. Nu ai voie să pleci din secția de votare cu buletinul de vot sau să-l distrugi. Dacă ai greșit votul, poți cere o singură dată un alt buletin de vot, însă trebuie să semnalezi acest lucru membrilor biroului electoral și să nu introduci buletinul de vot greșit în urnă.

Nu ai voie să intri însoțit în cabina de vot. Votul este secret. Cu toate acestea, dacă din motive bine întemeiate, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poți vota singur, atunci ai dreptul să chemi în cabina de votare o persoană care să te ajute. Persoana care te ajută nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

În ce condiții este anulat votul

Votul este considerat nul în următoarele situații, conform Legii 370/2004:

  • nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;
  • buletinele de alt model decât cel legal aprobat;
  • buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”;
  • buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;

Votul este considerat valabil:

  • dacă ştampila cu menţiunea „VOTAT” aplicată a depăşit limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă;
  • dacă tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”;
  • dacă ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater;
  • buletinele de vot cu ştersături sau care sunt acoperite prin scriere nu sunt nule, dacă se respectă condițiile de mai sus.

Când afli rezultatul votului pentru alegerile prezidențiale 2025

Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, moment în care vor fi disponbile și primele rezultate, de tip exit-poll, la închiderea urnelor. Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile prezidențiale de duminică.

Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel național: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS și ARA Public Opinion.

Acestea nu sunt, însă, rezultatele oficiale ale primului tur al alegerilor prezidențiale 2025.

Sondajele de tip exit-poll sunt efectuate imediat ce alegătorii ies din cabinele de vot. Astfel, voturile pot fi evaluate și se pot face predicții înainte de comunicarea oficială a rezultatelor alegerilor.

Comunicarea oficială a rezultatelor la alegerile prezidențiale 2025 va fi făcută de către Biroul Electoral Central, după închiderea urnelor de vot, iar rezultatele alegerilor vor putea fi urmărite în timp real.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE