Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul de Interne austriac, invitat în România. Oficialii români vor ca Austria să anunțe sprijin pentru aderarea la Schengen

Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a fost invitat în România. Lucian Bode l-a invitat pe omologul său, în speranța că așa va debloca situația cu Austria, țară care pune piedici intrării României în spațiul Schengen. Oficialul austriac nu ar fi refuzat invitația, însă vizita s-ar putea întâmpla în anumite condiții.

Mai exact, dacă vizita are loc, atunci oficialii din România cer ca ministrul austriac să anunțe sprijin pentru țara noastră. Se fac demersuri pentru a convinge Austria, care în continuare pune piedici aderării României la spațiul Schengen.

Lucian Bode, vizită în Croația, țara proaspăt intrată în spațiul Schengen

Este și motivul pentru care acest subiect, al extinderii spațiului Schengen, nu se află pe agenda oficială a Consiliului JAI care se întrunește joi și la care va participa ministrul român de Interne. Este datoria lui Lucian Bode să reprezinte România și există acolo posibilitatea ca oficialul român să facă lobby pentru aderarea României la spațiul Schengen.

De altfel, în luna mai este prevăzută și o vizită a ministrului român de Interne la Zagreb. Pe de-o parte, Lucian Bode vrea să se asigure că România va primi un vot favorabil din partea Croației, o țară proaspăt intrată în zona Schengen, de la 1 ianuarie 2023, dacă subiectul aderării va fi pus pe o agendă oficială. Apoi, ministrul român vrea să afle detalii despre succesul pe care Croația l-a avut în procesul de aderare.

Următoarea întâlnire a miniștrilor de Interne de la nivelul UE va fi în luna iunie, dar ne află tot sub președinția Suediei, țară care nu dorește să pună subiectul pe agendă, deoarece sunt în continuare obiecții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE