Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, actor important în domeniul digital. Țara noastră va găzdui un super computer care va fi folosit de toate țările din regiune

România poate deveni un important actor regional în domeniul energetic, digital și al transporturilor, susțin liderii statului prezenți la forumul economic al Summitului Inițiativei celor Trei Mări. Forumul a căutat soluții politice și financiare pentru a reduce diferențe dintre statele din vestul și estul Europei. Deși în regiunea noastră trăiește o treime din populația Uniunii, aceste țări aduc doar 10% din produsul Intern brut.

Super computer, găzduit de România

Sonia Teodoriu, jurnalistă Euronews: ”Peste o mie de reprezentanți ai mediului de afaceri, șefi de stat şi de guvern, precum și membri ai societății civile au căutat banii cu care să pună în practică deciziile politice de la summit. Este nevoie de miliarde și miliarde de euro pentru interconectarea eficientă a statelor din inițiativa celor 3 mări. O parte din fonduri vor veni de la instituțiile internaționale finanțatoare.”

România va găzdui un super computer care va fi folosit de toate țările din regiune pentru a eficientiza activitățile guvernamentale. Este una dintre promisiunile anunțate la forumul economic al Inițiativei celor 3 mări de către ministrul Digitalizării, urmând ca în perioada următoare să fie stabilită și sursa de finanțare. Conform lui Bogdan Ivan, banii ar putea veni din fondul de Inovare, instrument financiar creat chiar la summitul de la București.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: ”România în această fază a propus un concept foarte important. El are aplicabilitate unii regională, pentru că vorbim de o tehnologie care va putea să fie împărtășită și cu celelalte state membre ale Summit-ului celor Trei Mări, care la rândul său, ei vor putea să vină cu impuri. Din punct de vedere al finanțării, design-ul este creat pentru a putea fi finanțat din acest fond de inovare creat la nivelul statelor membre ale Summit-ului celor Trei Mări și va avea o importanță extrem de extrem de mare pentru că va pune România pe harta cercetării, pe harta noilor tehnologii, în tot ceea ce înseamnă computere.”

Energia, un alt domeniu important pentru România

Cât privește chestiunile energetice, România poate deveni un important actor regional. La noi în țară vor fi construite primele reactoare modulare, un proiect american. Exemplul ar putea fi urmat și de alte țări din inițiativa celor 3 mări și nu numai. După punerea lor în funcțiune, România ar putea pregăti specialiști în operarea acestui tip de reactor și pentru alte țări. Un astfel de reactor poate asigura energia necesară localităților mici.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”România răspunde acestei provocări prin inovare, în primul rând prin reactoarele modulare mici, tehnologia companiei americane Nu scale și cu tot sprijinul partenerului american pe care l-ați văzut și ieri la Politehnica București, unde deja funcționează o cameră de comandă, un simulator al unui reactor modular mic. Și asta înseamnă că România face toți pașii necesari pentru a fi prima țară europeană care să opereze un reactor modulari de mici dimensiuni.”

Un alt subiect intens discutat la forumul economic a celor 3 mări îl reprezintă tranziția verde în domeniul energiei. Dincolo de renunțarea la gazul rusesc, România se pregătește pentru producția de hidrogen. La ora actuală, proiectul este în evaluare, iar ministrul Burduja spune că există 1,6 miliarde de euro pentru acest lucru.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Va fi un apel foarte competitiv. Sigur, noi ne așteptăm să închidă BAY-ul Banca Europeană de Investiții evaluarea luna aceasta e un termen ambițios și să semnăm și contractele cel târziu la începutul lunii octombrie. Asta înseamnă închiderea acestui jalon și vedem dacă e nevoie să suplimentăm bugetul alocat acestei investiții din alte sume rămase în PNRR ca să ne atingem ținta pe care ne-am asumat-o pentru producția de hidrogen.”

Producția de hidrogen verde a fost unul dintre jaloanele cu probleme în cadrul PNRR, iar ministrul Burduja spune că situația a fost lămurită, iar Comisia nu are obiecții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE