Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Karina Mihuța, campioana mondială la kempo inspirată de Van Damme

Într-un sport mai puțin cunoscut publicului, România dă o campioană mondială de junioare și mai mulți medaliați la nivel de seniori. Este vorba despre kempo, considerat cel mai complex sport de luptă, o disciplină în care sportivii folosesc multiple tehnici de atac și apărare. De miercuri și până duminică, în Portugalia se va desfășura Campionatul Mondial de Kempo, iar în cele ce urmează vă facem cunoștință cu Karina Ioana Mihuța, campioană mondială la junioare.

Karina este elevă în clasa a zecea

Aflată pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru Campionatul Mondial, tânăra luptătoare recunoaște că s-a îndrăgostit de artele marțiale datorită filmelor cu Jean-Claude Van Damme. A început cu taekwondo, iar de aproape patru ani a trecut la kempo.

”De când eram mică eram pasionată de filmele cu lupte și tata s-a gândit să mă dea la un sport, în special pentru autoapărare, fiind fată. Încă de la primul antrenament m-a atras și am decis să continui,” a explicat Karina Mihuța, campioană mondială la kempo.

Legitimată la Clubul Sportiv Crișul Oradea, Karina este elevă în clasa a zecea și se bucură de sprijinul colegilor și profesorilor. Iar băieții din liceu știu că nu e bine să o supere.

”S-au obișnuit cu mine, că dacă nu mă enervează sunt pașnică, doar în sala de antrenament e permisă lupta. Dar le mai zic: <<vezi dacă nu mă lași o să vezi tu>>,” a spus Karina Mihuța, campioană mondială la kempo.

Kempo, cel mai complex sport de luptă

La competiția organizată în Portugalia, sportiva născută la Oradea vrea să își apere titlul mondial cucerit anul trecut, la nivel de junioare. Competiția reunește cei mai buni luptători din toată lumea. 

”Sunt 61 de țări înscrise în concurs și aproape 3.000 de sportivi. 14 suprafețe de concurs, se pune problema să se mărească numărul de suprafețe de concurs la 20. E un campionat pe care putem să-l comparăm cu Jocurile Olimpice din toate punctele de vedere,” a explicat Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.

Kempo este o disciplină care foloseşte întreaga gamă de tehnici de atac şi apărare. Este considerat cel mai complex sport de luptă şi cea mai veche artă marţială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE