Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ROBOR a ajuns aproape de 7%. Ce soluții au românii cu probleme la plata ratelor

ROBOR la 3 luni atinge cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani. Numai în ultimele 11 zile, a crescut cu 0,4%. În aceste condiții, tot mai multe persoane cu credite se îndreaptă către refinanțare.

Variantele la dispoziție: trecerea de un credit cu dobândă fixă sau calcularea creditului prin raportare la IRCC.

Pentru un credit ipotecar de 250 de mii de lei luat pe 30 de ani, în urmă cu 2 ani aveam o rată de 1450 de lei aproximativ. Acum un an, plăteam chiar și mai puțin 1.344lei. Acum, rata se apropie de 2300 de lei, practic cu 1000 de lei mai mult.

Ce opțiuni au românii care au pierdut de pe urma creșterii ROBOR

Cei care au de suferit de pe urma creșterii ROBOR, pot face o cerere la bancă prin care să treacă la IRCC- indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor folosit din mai 2019 încoace, potrivit FinZoom.ro. 

”Dacă de exemplu, anul trecut, nu am atins 50 de cereri în tot anul de mutare din ROBORîn IRCC, anul acesta, de la începutul anului am depășit cifra de 300.”, a declarat Anca Nuțiu, director produse și servicii retail al unei bănci din România

Pentru același credit ipotecar de 250 de mii de lei luat pe 30 de ani la care rata calculată în funcție de ROBOR atinge aproape de 2300 de lei, dacă un client alege să treacă pe IRCC, va plăti acum cu aproape 700 de lei mai puțin. Dar și IRCC va avea o creștere predictibilă până la finalul anului, ajungând la 4%. Atunci rata va ajunge la 1750 de lei.

Anca Nuțiu, director produse si servicii retail al unei bănci din România:

”IRCC privește în spate, deci el în momentul ăsta e un pic în urma ROBOR-ului. În momentul în care piața și trendurile se vor reversa, deci ROBOR-ul va începe să scadă, IRCC va avea un pas în spate și va rămâne sus o vreme.”, a adăugat Nuțiu.

Zece bănci din România oferă posibilitatea de refinanțare cu dobândă fixă. Cea mai mică este 5.85%, însă la unele bănci ajunge și la 10%.

”Trecerea la un credit cu dobândă fixă e cea mai bună variantă. Încă este o variantă bună, pentru că dacă se făcea acum 2, 3 luni, dobânzile fixe erau cu 2 puncte procentuale mai mici, deci puteai să prinzi o ofertă cu o dobândă fixă de 5 ani de 4, 4.5 la sută”, a spus Irina Chițu, analist financiar.

Pentru a tempera creșterea prețurilor, BNR a luat decizia de a majora dobânda cheie, pentru a patra oară în acest an. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE